Γυναίκα ασθενής προσήλθε με την παρατήρηση πως δεν μασούσε καλά και πως οι προσθετικές αποκαταστάσεις στα πάνω δόντια της δεν ήταν αισθητικά αποδεκτές. Όπως φαίνεται στις αρχικές φωτογραφίες της οι αποκαταστάσεις της ήταν δυσανάλογες και φαινόταν το αντιαισθητικό γκρίζο περίγραμμα του μεταλλικού σκελετού τους.
Να σημειωθεί πως στην κάτω γνάθο υπήρχαν γέφυρες που στηρίζονταν σε δόντια τα οποία είχαν τερηδονιστεί κι άρα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στηρίγματα σε νέες γέφυρες.
Αποφασίστηκε η αφαίρεση όλων των προσθετικών της.
Επίσης αποφασίστηκε η στρατηγική τοποθέτηση εμφυτευμάτων ζιρκονίας στις κάτω πίσω περιοχές καθώς και η προσωρινή διατήρηση των κάτω πίσω δοντιών για να διευκολυνθεί η ασθενής στην περίοδο μέχρι την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων της.
Τα εμφυτεύματα Ζιρκονίας είναι περισσότερο βιοσυμβατά από τα εμφυτεύματα Τιτανίου. Είναι όμως πιο δύσχρηστα στην τοποθέτηση και τον σχεδιασμό τους, καθώς η ‘’ρίζα’’ και το ‘’στήριγμα’’ είναι ενωμένα σε ένα εξάρτημα. Γι αυτό χρειάζονται εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων κατά την τοποθέτηση τους (χρήση οδηγών ακριβείας).
Τα άνω δόντια κρίθηκαν κατάλληλα για να στηρίξουν νέες προσθετικές, οπότε παρέμειναν
Κατά την αφαίρεση των προσθετικών της στην άνω γνάθο αποκαλύφθηκαν δυσχρωμικοί τομείς και κυνόδοντες γεγονός που δυσκολεύει την απόδοση φυσικότητας στις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις (θήκες)
Η ασθενής αποκαταστάθηκε αρχικά με δύο σειρές προσωρινών προσθετικών εργασιών: τις άμεσες προσωρινές και τις έμμεσες προσωρινές αποκαταστάσεις.
Οι άμεσες προσωρινές βοηθούν ώστε η ασθενής να φύγει με σταθερά ‘’δόντια’’ την ίδια ημέρα.
Οι έμμεσες προσωρινές κατασκευάζονται εντός 1-2 ημερών από σκληρό πολυμερές υλικό PMMA και αποκαθιστούν την λειτουργία και την αισθητική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τοποθετήθηκαν 4 εμφυτεύματα ζιρκονίας Straumann στις κάτω πίσω περιοχές.
Οι τελικές αποκαταστάσεις σε δόντια κι εμφυτεύματα ήταν όψεις ζιρκονίας 360, και γέφυρες ζιρκονίας.
Στα κάτω πρόσθια χρησιμοποιήθηκε ζιρκονία με φωτοδιαπερατότητα και ελαττωμένη σκληρότητα (450MP).
Στα άνω δόντια χρησιμοποιήθηκε ζιρκονία με ελαττωμένη φωτοδιαπερατότητα για να καλύψει το δυσχρωμικό υπόστρωμα και αυξημένη σκληρότητα (1200MP). Το χρώμα που επιλέχθηκε ήταν BL3. Δηλαδή αρκετά λευκό.
Η αυξημένη φωτεινότητα στις άνω προσθετικές σε σύγκριση με τις κάτω οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε αδιαφανής ζιρκονία (με ελαττωμένη φωτοδιαπερατότητα) ώστε να μπλοκάρει το δυσχρωμικό υπόστρωμα (άνω γκρίζα δόντια)
Όλη η προσθετική θεραπεία βασίστηκε στην Αισθητική και Λειτουργική ανάλυση που έγινε σε φωτογραφίες αλλά και σε καταγραφές των δοντιών.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε ώστε να ‘’χτιστεί’’ η νέα σύγκλειση στην πλέον ουδέτερη θέση της κάτω γνάθου δηλαδή στην Κεντρική Σχέση
Κατασκευάστηκε μεταλλικός σκελετός Cr-Co με laser sintering και επενδύθηκε με πορσελάνη Αστρίου (Feldspathic). Η πορσελάνη Αστρίου αποδίδει φυσικότητα, γιατί αναπαράγει την κοπτική διαφάνεια και την μικρο- και μάκρο- μορφολογία των φυσικών δοντιών.
Με τις νέες πορσελάνες αποδόθηκαν αρμονικά τόξα.
Πλάγια όψη
Με τη νέα γέφυρα επί εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η αρχική δυσαρμονία στις αξονικές κλίσεις των εμφυτευμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν εξατομικευμένα στηρίγματα επί των εμφυτευμάτων, τα οποία »γύρισαν» τους άξονες σε πιο σωστή προσθετικά θέση.
Ασθενής με πολλαπλά προβλήματα στα δόντια της άνω γνάθου. Τα δόντια θεωρούνται μη διατηρήσιμα και γι’ αυτό προτείνεται η λύση των εμφυτευμάτων
Τα δόντια της ασθενούς έχουν κινητικότητες και δεν μπορούν να στηρίξουν προσθετικές αποκαταστάσεις με καλή πρόγνωση
Η τελική γέφυρα επί εμφυτευμάτων αποκαθιστά την λειτουργία (μάσηση,φώνηση) και ταιριάζει αισθητικά με το πρόσωπο. Η εμφυτευματική θεραπεία εξατομικεύεται με βάση την Αισθητική και λειτουργική Ανάλυση – Digital Smile Design (By Coachman & Yoshinaga)
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, ώστε οι πορσελάνες της επιεμφυτευματικής γέφυρα να αναπαράγουν τα οπτικά χαρακτηριστικά των φυσικών δοντιών (οπαλισμό , ένταση και διαφάνεια)
Η επιεμφυτευματική γέφυρα τοποθετήθηκε ελαφρώς προστομιακά (προς τα εμπρός) για να βελτιώσει το »πεσμένο» άνω χείλος. Όλες οι διαδικασίες και τα στάδια, από την αρχή έως το τέλος, βασίζονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την επιστημονική τεκμηρίωση
Ασθενής 45 χρονών προσήλθε στο ιατρείο με σημεία πολυτερηδονισμού και εκτεταμένη απώλλεια δοντιών.
Υπήρχε δυσχέρεια στην μάσηση καθώς δεν είχε πίσω δόντια.
Αποφασίστηκε η στρατηγική τοποθέτηση εμφυτευμάτων στις πίσω ανόδοντες περιοχές και η αντιμετώπιση των εναπομείναντων προσθίων δοντιών με εξελιγμένες όψεις πορσελάνης emax πλήρους κάλυψης (360).
Στα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν εξατομικευμένα κολοβώματα και έγιναν συγκολλο-κοχλιούμενες αποκαταστάσεις (σε Ti-base). Η χρήση αυτών των εξαρτημάτων προάγουν την μακρά παραμονή και των προσθετικών αλλά και των εμφυτευμάτων, καθώς διευκολύνουν την παραμονή ελαχίστων χώρων μεταξύ εμφυτευμάτων και υπερκατασκευής (δηλ των θηκών πορσελάνης).
Η όλη θεραπεία βασίστηκε στην αισθητική και λειτουργική ανάλυση που έγινε σε φωτογραφίες και σε διαγνωστικό σχεδιασμό δοκιμαστικής σύνθεσης (mockup)
Με τις όψεις 360 παρασκευάζονται (τροχίζονται) πολύ λίγο τα δόντια και από την μπροστινή και από την γλωσσική πλευρά (εσωτερική). Χρειάζεται περίπου 1 χλστ πάχος για να αντέξουν στις μασητικές δυνάμεις και 0,5-0,8 χλστ στην μπροστινή επιφάνεια για απόδοση φυσικότητας και αισθητικής.
Κάποια δόντια ήταν δυσχρωμικά και χρησιμοποιήθηκαν αδιαφανείς πυρήνες κεραμικού για να μπλοκάρουμε το γκρίζο χρώμα τους.
Ο συνεργάτης κεραμίστας κατόρθωσε να αποδώσει ομοιόμορφο χρώμα σε όλα τα δόντια Α1,5
Ο σχεδιασμός και η κοπή των μονολιθικών πυρήνων emax έγινε πλήρως ψηφιακά (CAD/CAM) μέσω του ενδοστοματικού σαρωτή TRIOS by 3Shape.
Σύνθετο περιστατικό με ιδιαίτερες δυσκολίες. Παραπομπή από γναθοχειρουργό για την προσθετική αποκατάσταση.
Γυναίκα ασθενής προσήλθε στο ιατρείο με την επιθυμία να ‘’φτιάξει το στόμα της’’.
Είχε ιστορικό ακτινοβολιών στον τράχηλο για αντιμετώπιση νεοπλάσματος.
Παρουσίαζε ξηροστομία και δυσμενή σύγκλειση λόγω οστεοαρθρίτιδας στην αριστερή ΚΓΔ που εμπόδιζε τις κινήσεις της κάτω γνάθου αλλά και εξαιτίας εξεσημασμένης πρόσθιας φατνιακής ακρολοφίας (τα μπροστινά δόντια έβγαιναν πολύ προς τα εμπρός)
Ο παραπέμπων γναθοχειρουργός προέβη στις εξαγωγές των άνω δοντιών και την τοποθέτηση 5 εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο.
Έγινε άμεση φόρτιση δηλαδή εξαγωγές και τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε μια συνεδρία (βλ. Εμφυτεύματα – Άμεση φόρτιση)
Η άμεση φόρτιση γίνεται εντός 24 ωρών με προσωρινή γέφυρα μεταλλοακρυλική.
Λόγω της επιπλεγμένης κατάστασης δεν έγινε άμεση φόρτιση με την τελική γέφυρα ζιρκονίας.
Για τη διόρθωση του μασητικού επιπέδου και της σύγκλεισης στην ασθενή έγινε ορθοδοντικη θεραπεία στην κάτω γνάθο (σιδεράκια)
Μέσω ψηφιακού σαρωτή (intraoral scanner TRIOS by 3Shape) και ψηφιακού σχεδιασμού (CAD) κατασκευάστηκε ψηφιακά (CAM) γέφυρα ζιρκονίας και επενδύθηκε με επικαλυπτική πορσελάνη.
Η απόδοση λειτουργικού συγκλεισιακού σχήματος ήταν μια πρόκληση, καθώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η ασυμμετρία της κάτω γνάθου δημιουργούσε προβλήματα στα κάτω δόντια.
Επιπλέγμένο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με εξαγωγές των άνω δοντιών σε μια μέρα, ταυτόχρονη τοποθέτηση 5 εμφυτευμάτων και τοποθέτηση ακρυλικής γέφυρας την ίδια μέρα και αλλαγή με μεταλλοακρυλική σε 3 ημέρες.
Η ασθενής παρέμεινε με τη μεταλλοακρυλική γέφυρα επί 6 μήνες.
Στο διάστημα αυτό έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο σχήμα των νέων ”δοντιών” και προστέθηκε υλικό (ρητίνη) για να κλείσουν τα κενά που προκλήθηκαν στα ούλα από τις εξαγωγές
Η τελική της αποκατάσταση έγινε με γέφυρα ζιρκονίας
Για να δείτε την τελική της αποκατάσταση κάνετε κλικ εδώ