Logo
burger
Σχετικά με την Αισθητική Οδοντιατρική
Home » Σχετικά με την Αισθητική Οδοντιατρική
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ;
Το χρώμα των δοντιών πρέπει να είναι φωτεινό αλλά όχι ‘’ψεύτικο’’. Οι αναλογίες μήκους-πλάτους των δοντιών θα πρέπει να είναι αρμονικές. Δε θέλουμε τετράγωνα δόντια αλλά ούτε και στενόμακρα.

Τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου θα πρέπει να φαίνονται όταν η κάτω γνάθος έρχεται αβίαστα σε θέση ανάπαυσης. Σε νεαρές ηλικίες τα πάνω δόντια θα πρέπει να φαίνονται αρκετά (2-4χλστ) ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες 1 χλστ είναι αρκετό. Οι άνω κεντρικοί τομείς πρέπει να βρίσκονται στο μέσο του προσώπου ενώ οι πλάγιοι τομείς θα πρέπει να είναι λίγο μικρότεροι από τους κεντρικούς τομείς.

Οι γωνίες των δοντιών θα πρέπει να είναι αποστρογγυλεμένες και όλα τα δόντια να έχουν την ημιδιαφάνεια, που έχουν και τα φυσικά μας δόντια. Τα κάτω πρόσθια δόντια πρέπει να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερο.

Η θέση των ούλων των προσθίων δοντιών της άνω γνάθου θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θέση ως προς το άνω χείλος, ώστε να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερα ούλα.

ΕΧΩ ΚΕΝΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Η αισθητική οδοντιατρική προσφέρει λύσεις συντηρητικές για τέτοιες περιπτώσεις. Η τοποθέτηση όψεων συνθέτων ρητινών ή ολοκεραμικών όψεων είναι οι θεραπείες εκλογής, εάν τα κενά δεν είναι πολύ μεγάλα. Αλλιώς θα πρέπει να εξεταστεί η ορθοδοντική μετακίνηση ή ακόμη και η λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Πρέπει να τονιστεί, πως εάν επιλεγούν λύσεις με όψεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των υγιών δοντιών. Εφαρμόζονται συγκολλητικές τεχνικές (bonding) χωρίς να τροχιστούν καθόλου τα δόντια.

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΟΥΛΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Η υποχώρηση των μεσοδόντιων θηλών (δηλ. των ούλων, που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών) μπορεί να αντιμετωπιστεί με όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης. Τελευταία, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης ροζ πορσελάνης ή ρητίνης σε χρωματολόγιο , που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε απόχρωση των ουλικών ιστών. Έτσι, επιτυγχάνονται πολύ καλά αποτελέσματα.

Η απόπτωση των μεσοδοντίων θηλών αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα. Υπάρχουν χειρουργικές τεχνικές, που όμως δεν είναι προβλέψιμες ως προς τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Η εξ αρχής διατήρησή των μεσοδοντίων θηλών πρέπει να είναι η κυριότερη επιδίωξη μας.

ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Η ορθοδοντική μετακίνηση είναι η πρώτη επιλογή μας. Εάν όμως, ο ασθενής επιθυμεί γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, τότε η λύση των όψεων συνθέτων ρητινών ή των ολοκεραμικών όψεων είναι η επόμενη λύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να παρασκευάζονται υγιή και άθικτα δόντια . Πρέπει αυστηρά να επιλέγονται τεχνικές κατά το δυνατόν ελάχιστα επεμβατικές (non-invasive bonded restorations).
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΡΙΖΩ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Θα πρέπει να γίνει μια συνολική εκτίμηση αυτής της παραλειτουργικής συνήθειας (βρυγμός ή αλλιώς τρίξιμο των δοντιών). Η θεραπευτική προσέγγιση είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει νάρθηκες σταθεροποίησης, και συνολική εκτίμηση της σύγκλεισης.

Εάν το πρόβλημα είναι έντονο, παρατηρείται ελάττωση του ύψους του κάτω τριτημορίου του προσώπου. Τα χείλη συρρικνώνονται, οι συγχειλίες πέφτουν και το στόμα φαίνεται γηρασμένο. Η λύση είναι η επαναφορά του σωστού μήκους των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου με επένθετα στα πίσω δόντια και όψεις στα πρόσθια δόντια.

ΤΡΟΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΨΕΙΣ – BONDING;
Η αισθητική οδοντιατρική προσφέρει λύσεις συντηρητικές και ασφαλείς. Η προετοιμασία του δοντιού για να υποδεχτεί μια όψη περιλαμβάνει την ελάχιστη παρασκευή της προστομιακής επιφάνειάς του. Δηλαδή το δόντι τροχίζεται περίπου 0,3-0,5 χλστ. Αυτό σημαίνει, πως μόνο η αδαμαντίνη (το σμάλτο) τροχίζεται και λιγότερο ή καθόλου η οδοντίνη.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια δεν παρασκευάζονται (τροχίζονται) καθόλου. Επομένως, οι όψεις αποτελούν απόλυτα συντηρητική επιλογή για τη δομική ακεραιότητα των δοντιών.

Σε περιπτώσεις, όπου πρέπει να διορθώσουμε τη θέση των δοντιών, τοποθετούνται όψεις μόνο στα δόντια, που βρίσκονται πιο πίσω από τα υπόλοιπα, ώστε να φέρουμε όλα τα δόντια σε ένα τόξο χωρίς να τροχιστεί κανένα δόντι.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ;
Η αισθητική οδοντιατρική δεν είναι ”φτηνή”, είναι όμως οικονομική. Στην αισθητική οδοντιατρική κάθε σχέδιο θεραπείας είναι εξατομικευμένο και αποτέλεσμα τεκμηριωμένης ανάλυσης.

Δεν σημαίνει, πως η ακριβότερη τεχνική είναι πάντα και η καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα προτεινόμενα σχέδια θεραπείας – κύρια και εναλλακτικά- βασίζονται στην τεκμηρίωση και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ & ΕΝΘΕΤΩΝ/ΕΠΕΝΘΕΤΩΝ;
Τα μειονεκτήματα των όψεων και των ενθέτων/επενθέτων (αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης) έχουν να κάνουν με τις μηχανικές ιδιότητες των αντίστοιχων υλικών.

Οι σύνθετες ρητίνες είναι υλικά με αυξημένη ελαστικότητα, αποτρίβονται εύκολα, είναι όμως επιδιορθώσιμες. Οι πορσελάνες έχουν μεγαλύτερο βαθμό ακαμψίας και σκληρότητας από τα φυσικά δόντια και δεν είναι εύκολα επιδιορθώσιμες.

Οι αποκαταστάσεις συνθέτων ρητινών (όψεις- επένθετα) προστατεύουν το δόντι απορροφώντας τις καταστρεπτικές δυνάμεις – σπάνε οι όψεις αντί για το δόντι. Οι αντίστοιχες αποκαταστάσεις πορσελάνης δεν έχουν τέτοια λειτουργία.

Ο κίνδυνος τερηδονισμού όμως είναι μικρότερος γύρω από τις πορσελάνες απ’ ότι γύρω από τις σύνθετες ρητίνες.

Οι πορσελάνες αποδίδουν στιλπνότητα αναλλοίωτη στο χρόνο, ενώ οι ρητίνες υφίστανται ”μηχανική κόπωση” και ”γήρανση”.

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ Ή ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ;
Η επιλογή του υλικού κατασκευής των όψεων (σύνθετες ρητίνες ή πορσελάνες) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

σύγκλειση (οι επαφές μεταξύ των δοντιών)
αισθητικές απαιτήσεις
μηχανική καταπόνηση
κλείσιμο διαστημάτων (μικρά / μεγάλα)
άλλες καταστάσεις πχ πολυτερηδονισμός
Σε κάθε περίπτωση η αισθητική απόδοση είναι πλέον σχεδόν ισάξια και στις όψεις πορσελάνης και στις όψεις ρητίνης. Υπάρχουν διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες (αντοχή στην κάμψη) και στην απόδοση σε βάθος χρόνου (”γήρανση” των συνθέτων ρητινών). Εντούτοις, με τις νέες τεχνικές (bonding) και υλικά επιτυγχάνονται πολύ καλά αποτελέσματα σε βάθος χρόνων και με τις σύνθετες ρητίνες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΜΑΛΓΑΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΘΕΤΑ-ΕΠΕΝΘΕΤΑ;
Όχι απαραίτητα. Αν και στο ιατρείο μας δεν χρησιμοποιούμε αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα), εντούτοις δεν προβαίνουμε στην χωρίς λόγο αντικατάσταση. Λόγοι αφαίρεσης των μαύρων σφραγισμάτων μπορούν να αφορούν σε:

ρωγμές στα δόντια γύρω από τα αμαλγάματα
ενδείξεις σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών (βλ. νάρθηκες σύγκλεισης)

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ&ΠΡΟΣΩΠΟΥ;
Το κόστος της αισθητικής ανάλυσης (250-500 ευρώ) αντιστοιχεί στην μελέτη και στο σχεδιασμό της ιδανικής οδοντικής σύνθεσης. Η προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς μας αφορά στα εξής:

αποδίδεται με ακρίβεια το ιδανικό σχήμα και η θέση των προσθετικών αποκαταστάσεων
δοκιμάζεται το προτεινόμενο σχήμα χωρίς να γίνει τροχισμός των δοντιών
οι ασθενείς συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό της θεραπείας
γνωρίζουν επακριβώς τις επιμέρους θεραπείες και κόστη
οι αισθητικές αποκαταστάσεις, που προκύπτουν από την ανάλυση, είναι οι πλέον συντηρητικές
σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αποκαταστατικό οδοντίατρο
και τέλος γλιτώνουν από περιττά έξοδα

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΤΕ;
Η αντίληψη του ωραίου είναι μια υποκειμενική αναφορά σε ο,τιδήποτε ενσωματώνει αρμονία και φυσικότητα. Ποτέ δεν προτρέπουμε τους ασθενείς μας να αντιληφθούν δυσαρμονίες, που δεν τις αναφέρουν οι ίδιοι αυθόρμητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις,όμως, που επιπλέον αποτρέπουμε από οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση. Τέτοιες είναι:

μικρές δυσαρμονίες, που προσθέτουν γοητεία
υπερβολικές απαιτήσεις, που παραβιάζουν την υγεία δοντιών και ούλων (υπερθεραπεία)
νεαροί ασθενείς
υγιή δόντια

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Δυσχρωμικά δόντια
Κενά ανάμεσα στα δόντια
Φθαρμένα δόντια από σφίξιμο ή τρίξιμο (βρουξισμός)
Προβλήματα θέσης των δοντιών (συνωστισμένα ή αραιή διάταξη)
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η κατασκευή μίας εντυπωσιακής οδοντικής σύνθεσης μπορεί να επιτευχθεί με τις νέες όψεις πορσελάνης ή αλλιώς ‘’δόντια πορσελάνης’’. Οι όψεις πορσελάνης προσδίδουν λάμψη και φυσικότητα στο χαμόγελο. Οι όψεις -ή δόντια πορσελάνης -είναι αποτελεσματικές και συντηρητικές και γι αυτό έχουν εκτοπίσει σχεδόν πλήρως τη χρήση θηκών των δοντιών.(Βλ. Προσθετική – Θήκες δοντιών)

Με τις νέες όψεις πορσελάνης μπορούν να αποκατασταθούν οι συμμετρίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία μας και να αναδειχθεί η αρμονία σε ολόκληρο το πρόσωπο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των όψεων πορσελάνης στηρίζεται στην Αισθητική Ανάλυση και το Digital Smile Design(Βλ. Digital Smile Design). Με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες μπορούν να κατασκευαστούν πολύ λεπτές όψεις, καθώς απαιτούν ελάχιστη ή και καθόλου αποκοπή των δοντιών (0,3-0,7mm).

Η εξαιρετική αντοχή, η στιλπνότητα και η ημι-διαφάνειά της οδοντιατρικής πορσελάνης, καθιστούν τις ολοκεραμικές όψεις μια καταπληκτική επιλογή. Για τους λόγους αυτούς εκατομμύρια ασθενείς και οδοντίατροι ανά τον κόσμο τις επιλέγουν ως την απόλυτη αισθητική λύση για το χαμόγελό τους.

Το τελικό αποτέλεσμα επαναφέρει την λειτουργικότητα και την αρμονία στο χαμόγελο. Με τις όψεις πορσελάνης αποκαθίσταται το σχήμα των δοντιών, η θέση και το χρώμα τους.

Yannis Kritas
Yannis Kritas
2023-01-09
Ο Βαγγέλης Παπαδιώτης και οι συνεργάτες του είναι από τους σπάνιους γιατρούς με ενσυναίσθηση για τον φόβο του ασθενή. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου πρόβλημα με τους ουκ ολίγους οδοντιάτρους που είχα από μικρό παιδί. Αυτός ήταν κι ο λόγος που πήγαινα σε οδοντίατρο μόνο όταν κάποιο δόντι έφτανε στο απροχώρητο. Από την πρώτη επίσκεψη έκανε λεπτομερή καταγραφή των θεμάτων που είχε κάθε μου δόντι και μου πρότεινε πλάνο ολικής αποκατάστασης σε βάθος χρόνου. Κατανοώντας την «λόξα» μου ως μηχανικού να θέλω να καταλάβω τις τεχνικές λεπτομέρειες, μου εξήγησε αναλυτικά τις μεθόδους και τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα. Και τί πραγματικά μαγικές λύσεις υπάρχουν πλέον!!! Κάθε φορά που κάναμε μια δουλειά σε ένα δόντι γίνονταν με γνώμονα το αρχικό πλάνο έτσι ώστε δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ σε χρόνο και έξοδα με διορθωτικές εργασίες. Ευχαριστώ Βαγγέλη για το χαμόγελο που μου δώσατε!
Vasileia Soulouta
Vasileia Soulouta
2023-01-09
I went to Dental Aesthetics to correct and improve my smile. Dr. Papadiotis was amazing. Efficient, looking after every detail! I highly recommend him to everyone. Thank you Eleni for arranging my appointments
Helen Papantoniou
Helen Papantoniou
2023-01-08
Πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και τις ιατρικές υπηρεσίες, που παρήχθησαν! Υπευθυνότητα και επαγγελματισμός!
John Papadopoulos
John Papadopoulos
2023-01-07
Εξαιρετικός γιατρός.. Ο καλύτερος που έχω παει
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
2023-01-02
Ο κύριος Παπαδιωτης είναι εξαιρετικός γιατρός με τέλειες γνώσεις και εξαιρετικός άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα . Τον συστήνω ανεπιφύλακτα . Τον ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη δουλειά που κάνει μαζί με την ομάδα του.
ANMARK
ANMARK
2022-12-20
Κορυφαιος!! Επικοινωνιακος, επεξηγηματικος, λεπτομερης με τελειο θεραπευτικο-αισθητικο αποτελεσμα! Ανεπιφυλακτα!!!
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
2022-12-17
Απλα καταπληκτικος!!
Angeliki Kirmi
Angeliki Kirmi
2022-12-17
Dr Papadiotis is the best dentist that I have visited so far. I am very satisfied with the work he is doing. He is excellent at his job! I would not hesitate to recommend his services. Thank you very much!
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2022-12-09
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με την άμεση ανταπόκριση και την τελική λύση που δόθηκε στο πρόβλημά μου. Αναζητώντας ιατρείο με ενδοστοματικό σαρωτή για λήψη αποτυπωμάτων, επέλεξα τον κύριο Παπαδιώτη, ο οποίος, όχι μόνο με δέχτηκε άμεσα και προχώρησε στην προσθετική που χρειαζόμουν, αλλά και μου πρότεινε μια σειρά από λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που με απασχολούν λόγω της ασθένειας των ούλων μου. Ο γιατρός συνδυάζει την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία με ανθρώπινη ευαισθησία! Τον ευχαριστώ πολύ!
ELEFTHERIA DIMA
ELEFTHERIA DIMA
2022-12-02
Ιδιαίτερα απαιτητικό το δικό μου περιστατικό. Το αίσθημα ασφάλειας που ένιωθα με τον κ. Παπαδιώτη με βοήθησε να έχω υπομονή και να νιώθω ότι όλα θα πάνε καλά! Το αποτέλεσμα φανταστικό! Σας ευχαριστώ για όλα!