Logo
burger
Σχετικά με την Αισθητική Οδοντιατρική
Home » Σχετικά με την Αισθητική Οδοντιατρική
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ;
Το χρώμα των δοντιών πρέπει να είναι φωτεινό αλλά όχι ‘’ψεύτικο’’. Οι αναλογίες μήκους-πλάτους των δοντιών θα πρέπει να είναι αρμονικές. Δε θέλουμε τετράγωνα δόντια αλλά ούτε και στενόμακρα.

Τα πρόσθια δόντια της άνω γνάθου θα πρέπει να φαίνονται όταν η κάτω γνάθος έρχεται αβίαστα σε θέση ανάπαυσης. Σε νεαρές ηλικίες τα πάνω δόντια θα πρέπει να φαίνονται αρκετά (2-4χλστ) ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες 1 χλστ είναι αρκετό. Οι άνω κεντρικοί τομείς πρέπει να βρίσκονται στο μέσο του προσώπου ενώ οι πλάγιοι τομείς θα πρέπει να είναι λίγο μικρότεροι από τους κεντρικούς τομείς.

Οι γωνίες των δοντιών θα πρέπει να είναι αποστρογγυλεμένες και όλα τα δόντια να έχουν την ημιδιαφάνεια, που έχουν και τα φυσικά μας δόντια. Τα κάτω πρόσθια δόντια πρέπει να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερο.

Η θέση των ούλων των προσθίων δοντιών της άνω γνάθου θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θέση ως προς το άνω χείλος, ώστε να φαίνονται όσο γίνεται λιγότερα ούλα.

ΕΧΩ ΚΕΝΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Η αισθητική οδοντιατρική προσφέρει λύσεις συντηρητικές για τέτοιες περιπτώσεις. Η τοποθέτηση όψεων συνθέτων ρητινών ή ολοκεραμικών όψεων είναι οι θεραπείες εκλογής, εάν τα κενά δεν είναι πολύ μεγάλα. Αλλιώς θα πρέπει να εξεταστεί η ορθοδοντική μετακίνηση ή ακόμη και η λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Πρέπει να τονιστεί, πως εάν επιλεγούν λύσεις με όψεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός των υγιών δοντιών. Εφαρμόζονται συγκολλητικές τεχνικές (bonding) χωρίς να τροχιστούν καθόλου τα δόντια.

ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΑ ΟΥΛΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ. ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
Η υποχώρηση των μεσοδόντιων θηλών (δηλ. των ούλων, που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών) μπορεί να αντιμετωπιστεί με όψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης. Τελευταία, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης ροζ πορσελάνης ή ρητίνης σε χρωματολόγιο , που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε απόχρωση των ουλικών ιστών. Έτσι, επιτυγχάνονται πολύ καλά αποτελέσματα.

Η απόπτωση των μεσοδοντίων θηλών αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα. Υπάρχουν χειρουργικές τεχνικές, που όμως δεν είναι προβλέψιμες ως προς τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Η εξ αρχής διατήρησή των μεσοδοντίων θηλών πρέπει να είναι η κυριότερη επιδίωξη μας.

ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Η ορθοδοντική μετακίνηση είναι η πρώτη επιλογή μας. Εάν όμως, ο ασθενής επιθυμεί γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα, τότε η λύση των όψεων συνθέτων ρητινών ή των ολοκεραμικών όψεων είναι η επόμενη λύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να παρασκευάζονται υγιή και άθικτα δόντια . Πρέπει αυστηρά να επιλέγονται τεχνικές κατά το δυνατόν ελάχιστα επεμβατικές (non-invasive bonded restorations).
ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΥΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΡΙΖΩ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Θα πρέπει να γίνει μια συνολική εκτίμηση αυτής της παραλειτουργικής συνήθειας (βρυγμός ή αλλιώς τρίξιμο των δοντιών). Η θεραπευτική προσέγγιση είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει νάρθηκες σταθεροποίησης, και συνολική εκτίμηση της σύγκλεισης.

Εάν το πρόβλημα είναι έντονο, παρατηρείται ελάττωση του ύψους του κάτω τριτημορίου του προσώπου. Τα χείλη συρρικνώνονται, οι συγχειλίες πέφτουν και το στόμα φαίνεται γηρασμένο. Η λύση είναι η επαναφορά του σωστού μήκους των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου με επένθετα στα πίσω δόντια και όψεις στα πρόσθια δόντια.

ΤΡΟΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΨΕΙΣ – BONDING;
Η αισθητική οδοντιατρική προσφέρει λύσεις συντηρητικές και ασφαλείς. Η προετοιμασία του δοντιού για να υποδεχτεί μια όψη περιλαμβάνει την ελάχιστη παρασκευή της προστομιακής επιφάνειάς του. Δηλαδή το δόντι τροχίζεται περίπου 0,3-0,5 χλστ. Αυτό σημαίνει, πως μόνο η αδαμαντίνη (το σμάλτο) τροχίζεται και λιγότερο ή καθόλου η οδοντίνη.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια δεν παρασκευάζονται (τροχίζονται) καθόλου. Επομένως, οι όψεις αποτελούν απόλυτα συντηρητική επιλογή για τη δομική ακεραιότητα των δοντιών.

Σε περιπτώσεις, όπου πρέπει να διορθώσουμε τη θέση των δοντιών, τοποθετούνται όψεις μόνο στα δόντια, που βρίσκονται πιο πίσω από τα υπόλοιπα, ώστε να φέρουμε όλα τα δόντια σε ένα τόξο χωρίς να τροχιστεί κανένα δόντι.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ;
Η αισθητική οδοντιατρική δεν είναι ”φτηνή”, είναι όμως οικονομική. Στην αισθητική οδοντιατρική κάθε σχέδιο θεραπείας είναι εξατομικευμένο και αποτέλεσμα τεκμηριωμένης ανάλυσης.

Δεν σημαίνει, πως η ακριβότερη τεχνική είναι πάντα και η καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα προτεινόμενα σχέδια θεραπείας – κύρια και εναλλακτικά- βασίζονται στην τεκμηρίωση και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ & ΕΝΘΕΤΩΝ/ΕΠΕΝΘΕΤΩΝ;
Τα μειονεκτήματα των όψεων και των ενθέτων/επενθέτων (αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης) έχουν να κάνουν με τις μηχανικές ιδιότητες των αντίστοιχων υλικών.

Οι σύνθετες ρητίνες είναι υλικά με αυξημένη ελαστικότητα, αποτρίβονται εύκολα, είναι όμως επιδιορθώσιμες. Οι πορσελάνες έχουν μεγαλύτερο βαθμό ακαμψίας και σκληρότητας από τα φυσικά δόντια και δεν είναι εύκολα επιδιορθώσιμες.

Οι αποκαταστάσεις συνθέτων ρητινών (όψεις- επένθετα) προστατεύουν το δόντι απορροφώντας τις καταστρεπτικές δυνάμεις – σπάνε οι όψεις αντί για το δόντι. Οι αντίστοιχες αποκαταστάσεις πορσελάνης δεν έχουν τέτοια λειτουργία.

Ο κίνδυνος τερηδονισμού όμως είναι μικρότερος γύρω από τις πορσελάνες απ’ ότι γύρω από τις σύνθετες ρητίνες.

Οι πορσελάνες αποδίδουν στιλπνότητα αναλλοίωτη στο χρόνο, ενώ οι ρητίνες υφίστανται ”μηχανική κόπωση” και ”γήρανση”.

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ Ή ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ;
Η επιλογή του υλικού κατασκευής των όψεων (σύνθετες ρητίνες ή πορσελάνες) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

σύγκλειση (οι επαφές μεταξύ των δοντιών)
αισθητικές απαιτήσεις
μηχανική καταπόνηση
κλείσιμο διαστημάτων (μικρά / μεγάλα)
άλλες καταστάσεις πχ πολυτερηδονισμός
Σε κάθε περίπτωση η αισθητική απόδοση είναι πλέον σχεδόν ισάξια και στις όψεις πορσελάνης και στις όψεις ρητίνης. Υπάρχουν διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες (αντοχή στην κάμψη) και στην απόδοση σε βάθος χρόνου (”γήρανση” των συνθέτων ρητινών). Εντούτοις, με τις νέες τεχνικές (bonding) και υλικά επιτυγχάνονται πολύ καλά αποτελέσματα σε βάθος χρόνων και με τις σύνθετες ρητίνες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΑΜΑΛΓΑΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΘΕΤΑ-ΕΠΕΝΘΕΤΑ;
Όχι απαραίτητα. Αν και στο ιατρείο μας δεν χρησιμοποιούμε αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα), εντούτοις δεν προβαίνουμε στην χωρίς λόγο αντικατάσταση. Λόγοι αφαίρεσης των μαύρων σφραγισμάτων μπορούν να αφορούν σε:

ρωγμές στα δόντια γύρω από τα αμαλγάματα
ενδείξεις σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών (βλ. νάρθηκες σύγκλεισης)

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ&ΠΡΟΣΩΠΟΥ;
Το κόστος της αισθητικής ανάλυσης (250-500 ευρώ) αντιστοιχεί στην μελέτη και στο σχεδιασμό της ιδανικής οδοντικής σύνθεσης. Η προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς μας αφορά στα εξής:

αποδίδεται με ακρίβεια το ιδανικό σχήμα και η θέση των προσθετικών αποκαταστάσεων
δοκιμάζεται το προτεινόμενο σχήμα χωρίς να γίνει τροχισμός των δοντιών
οι ασθενείς συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό της θεραπείας
γνωρίζουν επακριβώς τις επιμέρους θεραπείες και κόστη
οι αισθητικές αποκαταστάσεις, που προκύπτουν από την ανάλυση, είναι οι πλέον συντηρητικές
σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αποκαταστατικό οδοντίατρο
και τέλος γλιτώνουν από περιττά έξοδα

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΤΕ;
Η αντίληψη του ωραίου είναι μια υποκειμενική αναφορά σε ο,τιδήποτε ενσωματώνει αρμονία και φυσικότητα. Ποτέ δεν προτρέπουμε τους ασθενείς μας να αντιληφθούν δυσαρμονίες, που δεν τις αναφέρουν οι ίδιοι αυθόρμητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις,όμως, που επιπλέον αποτρέπουμε από οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση. Τέτοιες είναι:

μικρές δυσαρμονίες, που προσθέτουν γοητεία
υπερβολικές απαιτήσεις, που παραβιάζουν την υγεία δοντιών και ούλων (υπερθεραπεία)
νεαροί ασθενείς
υγιή δόντια

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Δυσχρωμικά δόντια
Κενά ανάμεσα στα δόντια
Φθαρμένα δόντια από σφίξιμο ή τρίξιμο (βρουξισμός)
Προβλήματα θέσης των δοντιών (συνωστισμένα ή αραιή διάταξη)
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η κατασκευή μίας εντυπωσιακής οδοντικής σύνθεσης μπορεί να επιτευχθεί με τις νέες όψεις πορσελάνης ή αλλιώς ‘’δόντια πορσελάνης’’. Οι όψεις πορσελάνης προσδίδουν λάμψη και φυσικότητα στο χαμόγελο. Οι όψεις -ή δόντια πορσελάνης -είναι αποτελεσματικές και συντηρητικές και γι αυτό έχουν εκτοπίσει σχεδόν πλήρως τη χρήση θηκών των δοντιών.(Βλ. Προσθετική – Θήκες δοντιών)

Με τις νέες όψεις πορσελάνης μπορούν να αποκατασταθούν οι συμμετρίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία μας και να αναδειχθεί η αρμονία σε ολόκληρο το πρόσωπο. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των όψεων πορσελάνης στηρίζεται στην Αισθητική Ανάλυση και το Digital Smile Design(Βλ. Digital Smile Design). Με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες μπορούν να κατασκευαστούν πολύ λεπτές όψεις, καθώς απαιτούν ελάχιστη ή και καθόλου αποκοπή των δοντιών (0,3-0,7mm).

Η εξαιρετική αντοχή, η στιλπνότητα και η ημι-διαφάνειά της οδοντιατρικής πορσελάνης, καθιστούν τις ολοκεραμικές όψεις μια καταπληκτική επιλογή. Για τους λόγους αυτούς εκατομμύρια ασθενείς και οδοντίατροι ανά τον κόσμο τις επιλέγουν ως την απόλυτη αισθητική λύση για το χαμόγελό τους.

Το τελικό αποτέλεσμα επαναφέρει την λειτουργικότητα και την αρμονία στο χαμόγελο. Με τις όψεις πορσελάνης αποκαθίσταται το σχήμα των δοντιών, η θέση και το χρώμα τους.

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη