Logo
burger
Σχετικά με την Οδοντική Σύγκλειση
Home » Σχετικά με την Οδοντική Σύγκλειση
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ;
Οδοντική Σύγκλειση είναι ο τρόπος, που τα δόντια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κατά την μάσηση.

Φυσιολογικά, έχουμε επαφές σε όλα τα δόντια της άνω με την κάτω γνάθο κατά την μάσηση και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Όταν για κάποιους λόγους αποσταθεροποιηθεί η σύγκλειση (πχ. λόγω απώλειας ή παθολογικής μετακίνησης δοντιών, περιοδοντίτιδας κλπ), προκαλείται αποσυντονισμός σε ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα.

Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση της μετακίνησης των δοντιών, πόνοι στο πρόσωπο ,στους κροτάφους και μπροστά από την άρθρωση της γνάθου , ακόμη και μασητικές αποτριβές των δοντιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ;
Οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις (δεξιά-αριστερά) είναι οι αρθρώσεις της κάτω γνάθου και βρίσκονται ελαφρώς μπροστά από τα αυτιά. Πρόκειται για πολύ σημαντικές ανατομικές περιοχές, γιατί μαζί με τα δόντια δέχονται τις δυνάμεις κατά την μάσηση.

Φυσιολογικά οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις επιτρέπουν στο στόμα να ανοίγει και να κλείνει άνετα κατά την μάσηση και την ομιλία. Όταν πρόκειται να γίνουν εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις, η θέση των προσθετικών δοντιών (δηλ. η σύγκλειση) επηρρεάζει σημαντικά την λειτουργία των κροταφογναθικών διαρθρώσεων.

Έτσι, το σχήμα και η θέση των νέων δοντιών, που προκύπτει από την αισθητική και την λειτουργική ανάλυση, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ;
Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικών διαρθρώσεων αφορά σε μια σειρά σημείων και συμπτωμάτων, όπως

• πόνο κατά την μάσηση
• μειωμένη διάνοιξη του στόματος
• δυσκολία κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος

Μία τέτοια δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί, όταν αποσταθεροποιηθεί η σύγκλειση ή εάν υπάρξει κάποιο τραύμα στη γνάθο. Δυσλειτουργία μπορεί να αναπτυχθεί και από το βρουξισμό (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών) ή από φλεγμονώδεις παθήσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ;
Ο οδοντικός νάρθηκας είναι μια εξατομικευμένη κινητή προσθετική αποκατάσταση, που ‘’κουμπώνει’’ στα άνω ή κάτω δόντια και παρεμβάλλεται μεταξύ των γνάθων.

Ο ρόλος τους είναι να δίνουν προσωρινά νέες επαφές μεταξύ των δοντιών και να κατευθύνουν την κάτω γνάθο σε μία θέση, όπου όλοι οι μύες του στοματογναθικού συστήματος είναι σε ηρεμία. Πρόκειται για πολύ σημαντικές ορθοπεδικές συσκευές, αφού έχουν θεραπευτικό και διαγνωστικό ρόλο.

Τέτοιοι νάρθηκες χρησιμοποιούνται στις εξής περιπτώσεις:

• Όταν έχουμε δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης (πόνοι στο αυτί κατά την μάσηση, μειωμένο ή επώδυνο άνοιγμα/κλείσιμο του στόματος κλπ)
• Σε μυική δυσλειτουργία των μυών, που συμμετέχουν στις κινήσεις της γνάθου
• Σε μεγάλες προσθετικές αποκαταστάσεις ως διαγνωστικό μέσο
• Όταν έχουμε φθαρμένη οδοντοφυία (μασητικές αποτριβές)
• Σε βρυγμό (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ;
Ναι. Συνηθέστατα, όταν υπάρχει βρυγμός (τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών) ή δυσλειτουργία της κροταφογναθικής, μπορεί να παρατηρηθεί έντονος πόνος σε δόντι ή σε δόντια. Τα δόντια αυτά είναι υγιή και δεν θα πρέπει να θεραπεύονται δηλ . να μην απονευρώνονται.

Πρέπει να ανευρεθεί η αιτιολογία και να αντιμετωπιστεί, γιατί συνήθως πρόκειται για αντανακλαστικό πόνο.

Συνήθως, η χρήση ενός οδοντικού νάρθηκα αντιμετωπίζει την συμπτωματολογία άμεσα και αποτελεσματικά.

Yannis Kritas
Yannis Kritas
2023-01-09
Ο Βαγγέλης Παπαδιώτης και οι συνεργάτες του είναι από τους σπάνιους γιατρούς με ενσυναίσθηση για τον φόβο του ασθενή. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου πρόβλημα με τους ουκ ολίγους οδοντιάτρους που είχα από μικρό παιδί. Αυτός ήταν κι ο λόγος που πήγαινα σε οδοντίατρο μόνο όταν κάποιο δόντι έφτανε στο απροχώρητο. Από την πρώτη επίσκεψη έκανε λεπτομερή καταγραφή των θεμάτων που είχε κάθε μου δόντι και μου πρότεινε πλάνο ολικής αποκατάστασης σε βάθος χρόνου. Κατανοώντας την «λόξα» μου ως μηχανικού να θέλω να καταλάβω τις τεχνικές λεπτομέρειες, μου εξήγησε αναλυτικά τις μεθόδους και τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα. Και τί πραγματικά μαγικές λύσεις υπάρχουν πλέον!!! Κάθε φορά που κάναμε μια δουλειά σε ένα δόντι γίνονταν με γνώμονα το αρχικό πλάνο έτσι ώστε δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ σε χρόνο και έξοδα με διορθωτικές εργασίες. Ευχαριστώ Βαγγέλη για το χαμόγελο που μου δώσατε!
Vasileia Soulouta
Vasileia Soulouta
2023-01-09
I went to Dental Aesthetics to correct and improve my smile. Dr. Papadiotis was amazing. Efficient, looking after every detail! I highly recommend him to everyone. Thank you Eleni for arranging my appointments
Helen Papantoniou
Helen Papantoniou
2023-01-08
Πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και τις ιατρικές υπηρεσίες, που παρήχθησαν! Υπευθυνότητα και επαγγελματισμός!
John Papadopoulos
John Papadopoulos
2023-01-07
Εξαιρετικός γιατρός.. Ο καλύτερος που έχω παει
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
2023-01-02
Ο κύριος Παπαδιωτης είναι εξαιρετικός γιατρός με τέλειες γνώσεις και εξαιρετικός άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα . Τον συστήνω ανεπιφύλακτα . Τον ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη δουλειά που κάνει μαζί με την ομάδα του.
ANMARK
ANMARK
2022-12-20
Κορυφαιος!! Επικοινωνιακος, επεξηγηματικος, λεπτομερης με τελειο θεραπευτικο-αισθητικο αποτελεσμα! Ανεπιφυλακτα!!!
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
2022-12-17
Απλα καταπληκτικος!!
Angeliki Kirmi
Angeliki Kirmi
2022-12-17
Dr Papadiotis is the best dentist that I have visited so far. I am very satisfied with the work he is doing. He is excellent at his job! I would not hesitate to recommend his services. Thank you very much!
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2022-12-09
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με την άμεση ανταπόκριση και την τελική λύση που δόθηκε στο πρόβλημά μου. Αναζητώντας ιατρείο με ενδοστοματικό σαρωτή για λήψη αποτυπωμάτων, επέλεξα τον κύριο Παπαδιώτη, ο οποίος, όχι μόνο με δέχτηκε άμεσα και προχώρησε στην προσθετική που χρειαζόμουν, αλλά και μου πρότεινε μια σειρά από λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που με απασχολούν λόγω της ασθένειας των ούλων μου. Ο γιατρός συνδυάζει την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία με ανθρώπινη ευαισθησία! Τον ευχαριστώ πολύ!
ELEFTHERIA DIMA
ELEFTHERIA DIMA
2022-12-02
Ιδιαίτερα απαιτητικό το δικό μου περιστατικό. Το αίσθημα ασφάλειας που ένιωθα με τον κ. Παπαδιώτη με βοήθησε να έχω υπομονή και να νιώθω ότι όλα θα πάνε καλά! Το αποτέλεσμα φανταστικό! Σας ευχαριστώ για όλα!