Logo
burger
Σχετικά με την Οδοντική Σύγκλειση
Home » Σχετικά με την Οδοντική Σύγκλειση
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΛΕΙΣΗ;
Οδοντική Σύγκλειση είναι ο τρόπος, που τα δόντια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κατά την μάσηση.

Φυσιολογικά, έχουμε επαφές σε όλα τα δόντια της άνω με την κάτω γνάθο κατά την μάσηση και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Όταν για κάποιους λόγους αποσταθεροποιηθεί η σύγκλειση (πχ. λόγω απώλειας ή παθολογικής μετακίνησης δοντιών, περιοδοντίτιδας κλπ), προκαλείται αποσυντονισμός σε ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα.

Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση της μετακίνησης των δοντιών, πόνοι στο πρόσωπο ,στους κροτάφους και μπροστά από την άρθρωση της γνάθου , ακόμη και μασητικές αποτριβές των δοντιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ;
Οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις (δεξιά-αριστερά) είναι οι αρθρώσεις της κάτω γνάθου και βρίσκονται ελαφρώς μπροστά από τα αυτιά. Πρόκειται για πολύ σημαντικές ανατομικές περιοχές, γιατί μαζί με τα δόντια δέχονται τις δυνάμεις κατά την μάσηση.

Φυσιολογικά οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις επιτρέπουν στο στόμα να ανοίγει και να κλείνει άνετα κατά την μάσηση και την ομιλία. Όταν πρόκειται να γίνουν εκτεταμένες προσθετικές αποκαταστάσεις, η θέση των προσθετικών δοντιών (δηλ. η σύγκλειση) επηρρεάζει σημαντικά την λειτουργία των κροταφογναθικών διαρθρώσεων.

Έτσι, το σχήμα και η θέση των νέων δοντιών, που προκύπτει από την αισθητική και την λειτουργική ανάλυση, δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ;
Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικών διαρθρώσεων αφορά σε μια σειρά σημείων και συμπτωμάτων, όπως

• πόνο κατά την μάσηση
• μειωμένη διάνοιξη του στόματος
• δυσκολία κατά το άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος

Μία τέτοια δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί, όταν αποσταθεροποιηθεί η σύγκλειση ή εάν υπάρξει κάποιο τραύμα στη γνάθο. Δυσλειτουργία μπορεί να αναπτυχθεί και από το βρουξισμό (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών) ή από φλεγμονώδεις παθήσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΚΟΙ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ;
Ο οδοντικός νάρθηκας είναι μια εξατομικευμένη κινητή προσθετική αποκατάσταση, που ‘’κουμπώνει’’ στα άνω ή κάτω δόντια και παρεμβάλλεται μεταξύ των γνάθων.

Ο ρόλος τους είναι να δίνουν προσωρινά νέες επαφές μεταξύ των δοντιών και να κατευθύνουν την κάτω γνάθο σε μία θέση, όπου όλοι οι μύες του στοματογναθικού συστήματος είναι σε ηρεμία. Πρόκειται για πολύ σημαντικές ορθοπεδικές συσκευές, αφού έχουν θεραπευτικό και διαγνωστικό ρόλο.

Τέτοιοι νάρθηκες χρησιμοποιούνται στις εξής περιπτώσεις:

• Όταν έχουμε δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης (πόνοι στο αυτί κατά την μάσηση, μειωμένο ή επώδυνο άνοιγμα/κλείσιμο του στόματος κλπ)
• Σε μυική δυσλειτουργία των μυών, που συμμετέχουν στις κινήσεις της γνάθου
• Σε μεγάλες προσθετικές αποκαταστάσεις ως διαγνωστικό μέσο
• Όταν έχουμε φθαρμένη οδοντοφυία (μασητικές αποτριβές)
• Σε βρυγμό (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ;
Ναι. Συνηθέστατα, όταν υπάρχει βρυγμός (τρίξιμο ή σφίξιμο δοντιών) ή δυσλειτουργία της κροταφογναθικής, μπορεί να παρατηρηθεί έντονος πόνος σε δόντι ή σε δόντια. Τα δόντια αυτά είναι υγιή και δεν θα πρέπει να θεραπεύονται δηλ . να μην απονευρώνονται.

Πρέπει να ανευρεθεί η αιτιολογία και να αντιμετωπιστεί, γιατί συνήθως πρόκειται για αντανακλαστικό πόνο.

Συνήθως, η χρήση ενός οδοντικού νάρθηκα αντιμετωπίζει την συμπτωματολογία άμεσα και αποτελεσματικά.

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη