Logo
burger
Σχετικά με την Προσθετική Οδοντιατρική
Home » Σχετικά με την Προσθετική Οδοντιατρική
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;
Έχει αποδειχτεί πως η σύνδεση δοντιού με εμφύτευμα μέσω μιας γέφυρας είναι επιβαρυντική είτε για το δόντι είτε για το εμφύτευμα. Η βιολογία των ιστών γύρω από ένα δόντι είναι διαφορετική από ό,τι γύρω από ένα εμφύτευμα. Τα δόντια συγκρατούνται στο οστό μέσω ινών συνδετικού ιστού, που επιτρέπουν μια μικρή κινητικότητα κατά τη μάσηση. Τα εμφυτεύματα στερούνται αυτής της λειτουργίας και είναι ανένδοτα. Σημειωτέον πως, η οστεοενσωμάτωση αποτελεί μια μορφή αγκυλωτικής επούλωσης.

Έχει αποδειχτεί πως η σύνδεση δοντιού με εμφύτευμα μέσω μιας γέφυρας είναι επιβαρυντική είτε για το δόντι είτε για το εμφύτευμα. Η βιολογία των ιστών γύρω από ένα δόντι είναι διαφορετική από ό,τι γύρω από ένα εμφύτευμα. Τα Έτσι, όταν ”δένουμε” δόντι με εμφύτευμα, δημιουργούνται ανομοιόμορφες δυνάμεις και ροπές με υπομόχλιο το ανένδοτο κομμάτι του συστήματος (δηλ. το εμφύτευμα), που τείνουν να εκτρέψουν το ευένδοτο τμήμα (δηλ. το δόντι).

Εντούτοις, κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να γίνει τέτοια σύνδεση (π.χ. όταν υπάρχουν εμφυτεύματα εκατέρωθεν του δοντιού/ών και τα δόντια έχουν φυσιολογική οστική στήριξη). Δεν πρέπει, όμως, να θεωρείται θεραπεία εκλογής μια τέτοια προσθετική λύση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΜΑΣΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ (ΜΑΣΕΛΕΣ);
Οι ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) είναι κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις, που στηρίζονται μόνο στο στοματικό βλεννογόνο (ούλα). Η επί μακρόν λειτουργία τους προκαλεί ταχεία απορρόφηση του οστού των γνάθων και προκαλεί αστάθεια στην μάσηση και την ομιλία.

Στην άνω γνάθο μπορεί να αντιμετωπίζεται με τακτικά ”γεμίσματα”, χωρίς να υφίσταται κίνδυνος για την επιδείνωση της κατάστασης. Στην κάτω γνάθο υφίσταται κίνδυνος πλήρους απορρόφησης του στηρικτικού οστού και αδυναμίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση (αστάθεια και απώλεια συγκράτησης της μασέλας).

Η έγκαιρη τοποθέτηση 1 ή 2 εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο και η άμεση προσαρμογή της ήδη υπάρχουσας οδοντοστοιχίας, είναι μια λύση εύκολη και σχετικά οικονομική. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ασθενών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΛΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΩΝ (ΜΑΣΕΛΕΣ) ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τη χρήση των ολικών οδοντοστοιχιών είναι:

απορρόφηση των φατνιακών ακρολοφιών με επακόλουθη συνέπεια τη μειωμένη συγκράτηση και ευστάθεια των οδοντοστοιχιών. Διαχειρίσιμο στην άνω γνάθο, καθόλου διαχειρίσιμο στην κάτω
αντανακλαστικό εμέτου – Σχετικά διαχειρίσιμο
μειωμένη συγκράτηση – Διαχειρίσιμο στην άνω γνάθο, μη διαχειρίσιμο στην κάτω
μέτρια αισθητική – Διαχειρίσιμο
δυσκολία στη μάσηση – Διαχειρίσιμο στην άνω γνάθο, καθόλου διαχειρίσιμο στην κάτω
πόνος και δυσανεξία – Σχετικά διαχειρίσιμο
καυσαλγία – Σχετικά διαχειρίσιμο
Υπάρχει μεγάλη γκάμα υλικών και τεχνικών, που μπορούν να επιλύσουν όλα τα ανωτέρω εκτός της μειωμένης συγκράτησης στην κάτω γνάθο
Στην κάτω γνάθο, η προσθετική αποκατάσταση με ολική οδοντοστοιχία (μασέλα) καθίσταται προβληματική. Επιτείνεται το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου, γιατί η παρατεταμένη χρήση μίας μασέλας προκαλεί εκτεταμένη απορρόφηση του οστού. Η άκρως δυσμενής εξέλιξη αφορά στην αδυναμία τοποθέτησης τελικά ακόμη και ενός ή δύο εμφυτευμάτων.

Η έγκαιρη εμφυτευματική θεραπεία αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία ειδικά για την κάτω γνάθο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΟΤΑΝ ΤΡΟΧΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΘΗΚΕΣ Η ΓΕΦΥΡΕΣ;
Η παρασκευή δηλ. η αποκοπή των φυσικών δοντιών, όσο συντηρητική κι αν είναι, προκαλεί ένα τραύμα για το δόντι. Περίπου στο 75% των περιπτώσεων δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη για το δόντι. Σε ένα όμως ποσοστό μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία και ενδορριζικός άξονας. Γι αυτό, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση υγιών δοντιών ως στηριγμάτων για μια γέφυρα. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγεται η λύση των εμφυτευμάτων.

Όταν, όμως, τα δόντια δεν είναι ακέραια, τότε προτιμάται η χρησιμοποίησή τους ως στήριγματα για μια ακίνητη προσθετική αποκατάσταση, όπως είναι μια γέφυρα ή μια στεφάνη-θήκη πορσελάνης.

Πρέπει να τονιστεί , πως ο τροχισμός για μια στεφάνη ή μια γέφυρα είναι πολύ πιο εκτεταμένος (1,2-2,00 χλστ),από ό,τι απαιτείται για μια όψη (0,3-05χλστ). Στις όψεις η αποκοπή του δοντιού είναι ελάχιστη και μάλιστα κάποιες φορές δεν διενεργείται και καθόλου εκτροχισμός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΘΗΚΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ;
Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες στην αισθητική ζώνη (πρόσθια δόντια και δόντια που αποκαλύπτονται στο χαμόγελο).

Η χρησιμοποίηση επικαλυπτικής πορσελάνης πάνω από μεταλλικό πυρήνα (όπως συμβαίνει στις μεταλλοκεραμικές θήκες ή γέφυρες) προκαλεί κάποιους αισθητικούς συμβιβασμούς. Η ημιδιαφάνεια των φυσικών δοντιών δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά σε τέτοιες αποκαταστάσεις. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με τα υπόλοιπα δόντια με συνέπεια να φαίνεται χρωματικά ”ξένο”. Επίσης, πολλές φορές τα ούλα φαίνονται σκουρόχρωμα, γιατί φεγγίζει ο μεταλλικός σκελετός.

Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ολοκεραμικά συστήματα. Στα συστήματα αυτά δεν υπάρχει μεταλλικός σκελετός, αλλά κεραμικός πυρήνας είτε πρεσσαριστός είτε από ζιρκονία. Το επικαλυπτικό υλικό είναι και σε αυτή την περίπτωση η οδοντιατρική πορσελάνη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά φυσικό. Ασθενείς που έφεραν επί χρόνια μεταλλοκεραμικές γέφυρες ή στεφάνες ενθουσιάζονται, όταν τις αντικαθιστούν με στεφάνες από ζιρκονία, e-max ή empress II.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;
Το βασικό μειονέκτημα των γεφυρών που στηρίζονται σε φυσικά δόντια είναι ο τροχισμός των δοντιών-στηριγμάτων.

Η λύση των εμφυτευμάτων ως στηρίγματα μιας γέφυρας ή μιας θήκης δεν απαιτεί τον τροχισμό δοντιών και άρα είναι η πιο συντηρητική επιλογή.

Εντούτοις, η προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία, στην οποία υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κατάλληλη επιλογή του προσθετικού κολοβώματος, του τύπου συγκράτησης (κοχλιούμενες/συγκολλούμενες), το αποκαταστατικό υλικό κλπ.

Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στις ακίνητες επιεμφυτευματικές προσθετικές αποκαταστάσεις (βλ. στεφάνες ή γέφυρες σε εμφυτεύματα), γιατί αν δεν ρυθμιστούν σωστά οι επαφές με την αντίθετη γνάθο, τότε έχουμε:

κατάγματα στη μάζα της πορσελάνης
αποκοχλιώσεις των βιδών συγκράτησης
κατάγματα των βιδών συγκράτησης
και σε εκτεταμένες υπερ-φορτίσεις μπορεί να παρατηρηθεί υποχώρηση του περι-εμφυτευματικού οστού με πιθανή απώλλεια του εμφυτεύματος.

ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ”ΔΟΝΤΙΑ” ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΑΥΤΑ; ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ;
Όταν χαθεί ένα δόντι, ενδεχομένως το κενό αυτό να μην χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση.

Όταν χάνονται όμως περισσότερα δόντια, προκύπτουν σοβαρές αλλαγές και δυσχεραίνεται η μάσηση και κάποιες φορές προκαλούνται προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση. Επίσης, το κόκκαλο στην περιοχή, που βρισκόταν το δόντι/δόντια ατροφεί, δηλαδή υποχωρεί.

Έτσι, τα εκτεταμένα οδοντικά ελλείμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποια προσθετική αποκατάσταση. Οι κινητές αποκαταστάσεις (σ.σ. μασέλες) δεν προτιμώνται , γιατί προκαλούν ανομοιόμορφη συμπίεση του υποκείμενου βλεννογόνου (επιφάνεια έδρασης) με αποτέλεσμα την διαταραχή της αιματικής ροής στις περιοχές υπερπίεσης και ως εκ τούτου ταχεία απορρόφηση του στηρικτικού οστού.

Η ενδεδειγμένη λύση είναι η χρήση εμφυτεύματος/εμφυτευμάτων. Έχει αποδειχτεί, πως τα εμφυτεύματα συγκρατούν το κόκκαλο στη θέση του και περιορίζουν την απορρόφηση και την ατροφία του.

Οι λύσεις είναι πολλές και ικανοποιούν όλο το φάσμα των οικονομικών δυνατοτήτων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12