Logo
burger
Μορφοψυχολογία & Αισθητική οδοντιατρική
Home » Μορφοψυχολογία & Αισθητική οδοντιατρική

Η μορφοψυχολογία ή visagism (visage=πρόσωπο) είναι ο κλάδος της Αισθητικής,  που μελετάει τη συσχέτιση των εξωτερικών χαρακτηριστικών του προσώπου με συγκεκριμένα αισθήματα, αλλά και στοιχεία της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης. Η μορφοψυχολογία συνδυάζει με εκπληκτικό τρόπο δεδομένα  από την Ψυχολογία, την Νευρο-βιολογία, την Ανθρωπολογία και την Ανατομία

Μορφοψυχολογία και Αισθητική Οδοντιατρική

Κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση του προσώπου παίζει το χαμόγελο και η δυναμική των περιστοματικών ιστών (χείλη , παρειές). Έχει αποδειχτεί πως, το σχήμα και το μέγεθος των προσθίων δοντιών μπορεί  να τονίσει συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά της προσωπικότητας  του ατόμου και να διεγείρει συγκεκριμένα αισθήματαστον παρατηρητή.

Έτσι, με την μορφοψυχολογία μπορούμε να σχεδιάζουμε χαμόγελα, που συνδυάζουν τη φυσική εμφάνιση των δοντιών με την προσωπικότητα των ασθενών. Σκοπός είναι ο ασθενής να ‘’αναγνωρίζει’’ την νέα οδοντική του σύνθεση και να αισθάνεται όμορφα αλλά και οικεία με το νέο του χαμόγελο.

Σχήματα προσθίων δοντιών και χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Καθώς οι τομείς της άνω γνάθου (μπροστινά δόντια) είναι τα κυρίαρχα δόντια στο κάτω τριτημόριο του προσώπου, το σχήμα και η θέση τους επηρρεάζει την αντανάκλαση του φωτός και επομένως καθορίζει τη συνολική εμφάνιση του χαμόγελου. Υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές και αποστάσεις στα πρόσθια δόντια, οι οποίες πρέπει να εντοπίζονται στο σχεδιασμό μιας νέας οδοντικής σύνθεσης. Έχει αποδειχτεί, πως οι γραμμές αυτές αποτελούν αρχετυπικά σύμβολα, που ανάλογα με τη θέση και το σχήμα τους μπορούν να εκφράσουν ένα μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών από δυναμισμό, επιβλητικότητα και αρρενωπότητα και μέχρι ευαισθησία, καλλιτεχνία και θηλυκότητα .

Οι κάθετες και οριζόντιες γραμμές αναφοράς καθώς και οι γωνίες στα πρόσθια δόντια μπορούν να συνδυαστούν με πολυάριθμους τρόπους και έτσι αποδίδουν μία ανεξάντλητη ποικιλομορφία σε σχήματα και χαρακτηριστικά. Ο οδοντίατρος πρέπει να έχει και το αισθητικό κριτήριο να διακρίνει τα αισθήματα και συναισθήματα, καθώς και το μη λεκτικό μήνυμα που επικοινωνείται στον παρατηρητή από το σχήμα της νέας οδοντικής σύνθεσης. Η συζήτηση με τον ασθενή πρέπει να είναι εκτενής , ώστε να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά , που επιθυμεί να τονιστούν. Αλλάζοντας το σχήμα των δοντιών παρεμβαίνουμε πολύ δυναμικά στην έκφραση της προσωπικότητας του ασθενούς. Βασική μέθοδος δοκιμής της προτεινόμενης οδοντικής σύνθεσης είναι το mockup, που αποτελεί μια δοκιμαστική μεταφορά του νέου σχήματος στα δόντια. Έτσι οπτικοποιείται η νέα σύνθεση χωρίς να παρέμβουμε καθόλου στα δόντια

Η μορφοψυχολογία έχει τεκμηριωμένα καταλήξει σε 4 κύριους τύπους σχήματος προσθίων δοντιών (μαζί με υποκατηγορίες), που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για τα οβάλ-ωοειδή, τα τετράγωνα, τα τριγωνικά και τα παραλληλόγραμμα πρόσθια δόντια.

Η αντιστοιχία, που γίνεται με το σχήμα και τα επιμέρους χαρακτηριστικά είναι εκπληκτική και αφορά στην μη λεκτική επικοινωνία και την αρχετυπική αντίληψη.

Έτσι εάν θέλουμε να τονίσουμε δυναμισμό, ενθουσιασμό και εξωστρέφεια σχεδιάζουμε τριγωνικό σχήμαδοντιών με κυρίαρχη γραμμή γέλωτος, συγκλίνοντες άξονες δοντιών και αποκλίνοντα κοπτικά

Εάν θέλουμε να τονίσουμε αποφασιστικότητα, εκρηκτικότητα και πάθος σχεδιάζουμε ορθογώνια δόντια με ελαφρώς μεγαλύτερους κεντρικούς τομείς, επίπεδα κοπτικά και κάθετους άξονες δοντιών

Αντίστοιχα, η οργανωτικότητα, η καλλιτεχνική προσωπικότητα και η τελειομανία αντιστοιχεί σε οβάλ-ωοειδές σχήμα δοντιών με αποστρογγυλεμένες γωνίες, ντελικάτους πλάγιους τομείς  ενώ για να τονίσουμε τη διπλωματικότητα και μια πνευματώδη προσωπικότητα θα σχεδιάσουμε τετράγωνο σχήμα δοντιών με έλλειψη επικρατούντων κεντρικών τομέων και οριζόντια διευθέτηση κοπτικών άκρων

Ανάλυση προσώπου

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη η προσωπικότητα ενός ατόμου σχηματίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό τεσσάρων στοιχείων

  • Μελαγχολικός τύπος
  • Αισιόδοξος τύπος
  • Ευέξαπτος
  • Νηφάλιος

Κάθε ένας από τους παραπάνω τύπους έχει συγκεκριμένα επιμέρους χαρακτηριστικά, τα οποία εκφράζονται με συγκεκριμένες γραμμές και αναλογίες του προσώπου, καθώς και αποστάσεις μεταξύ των επιμέρους στοιχείων του προσώπου (πχ μέτωπο-πώγωνα, βάση ρινός-μεσόφρυο κλπ).

Εικοινωνία Εικοινωνία

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη