Πόνος στο σαγόνι

Ο πόνος στο σαγόνι είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, όμως δυσκολεύει τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους και επηρεάζει την μάσηση, την κατάποση και την ομιλία.

 

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο σαγόνι;

O πόνος στο σαγόνι μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Το πιο προφανές αίτιο εκδήλωσης πόνου στο σαγόνι είναι ένας τραυματισμός. Έτσι, ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποιο χτύπημα στη γνάθο, στο πρόσωπο ή στα δόντια. Μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τα δόντια και τη στοματική κοιλότητα δύνανται να προκαλέσουν πόνο στο σαγόνι. Τα δόντια και τα ούλα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση ενόχλησης στην περιοχή, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτή. Επιπροσθέτως, ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να αποτελεί ένδειξη για μια επείγουσα κατάσταση, όπως μια καρδιακή προσβολή ή να οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ. νευραλγία του τριδύμου). Τέλος, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται εξαιτίας αλλεργιών, ιγμορίτιδας ή παθήσεων που προκαλούν εκφυλισμό των οστών (π.χ. αρθρίτιδα).

Πόνος στο σαγόνι & Δόντια

Τα δόντια, τα ούλα και η κροταφογναθική άρθρωση είναι οι κατεξοχήν υπαίτιοι για την εκδήλωση πόνου στο σαγόνι. Ακόμη και ένας απλός πονόδοντος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση πόνου στο σαγόνι. Ειδικότερα, ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας των παρακάτω:

Βρουξισμός: ο βρουξισμός, ή πιο απλά το τρίξιμο δοντιών, είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια που προκαλούν πόνο στο σαγόνι. Το καθημερινό στρες πολλές φορές εκδηλώνεται στους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπου τρίζουν τα δόντια τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Το τρίξιμο προκαλεί, εκτός από τις φθορές των δοντιών, πόνο στο σαγόνι, στο πρόσωπο και στο λαιμό.

Παθήσεις των ούλων: η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων και αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Εκτός των ούλων προσβάλλει και το φατνιακό οστό, το οποίο συνδέει την πάνω με την κάτω γνάθο. Η μόλυνση του φατνιακού οστού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πόνου στο σαγόνι.

Χαλασμένα δόντια: υπάρχει πιθανότητα ένα χαλασμένο δόντι που δεν έχει σφραγιστεί να προκαλεί πόνο στη γνάθο. Η τερηδόνα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι τη ρίζα του δοντιού και στο σημείο της γνάθου που το περιβάλλει.

Έγκλειστοι φρονιμίτες: Ο πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου μπορεί να εμφανιστεί κατά την ανατολή ενός έγκλειστου φρονιμίτη. Οι φρονιμίτες μπορεί να μην ανατέλλουν φυσιολογικά, πιέζοντας τη γνάθο και τα παρακείμενα δόντια.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο πόνος;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στη γνάθο εξαρτάται κυρίως από τον εντοπισμό της αιτίας που τον προκαλεί. Ένας έμπειρος Οδοντίατρος με εξειδίκευση στη γναθολογία είναι ο πλέον κατάλληλος να εντοπίσει την αιτία και εν συνεχεία να σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν ο πόνος στο σαγόνι είναι αποτέλεσμα βρουξισμού, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με νάρθηκες βρυγμού. Οι νάρθηκες βρυγμού είναι ειδικά μασελάκια για το τρίξιμο δοντιών, προστατεύοντας έτσι τα δόντια. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αντιβιοτικά σε περιπτώσεις φλεγμονών. Τέλος, για την αντιμετώπιση του πόνου στο σαγόνι μπορεί να είναι αναγκαία ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του πάσχοντος δοντιού.

Ο Δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για την άμεση αντιμετώπιση του πόνου στο σαγόνι. Ένας εκ των τομέων εξειδίκευσης του είναι η Γναθολογία και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη γνάθο – μυική δυσλειτουργία ή /και ενδοαρθρικά προβλήματα- δυσλειτουργίς κροταφογναθικών διαρθρώσεων κλπ. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο σαγόνι.