Logo
burger
Πόνος στο σαγόνι
Home » Πόνος στο σαγόνι
Ο πόνος στο σαγόνι είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί καθημερινά πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, όμως δυσκολεύει τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους και επηρεάζει την μάσηση, την κατάποση και την ομιλία.  

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο σαγόνι;

O πόνος στο σαγόνι μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Το πιο προφανές αίτιο εκδήλωσης πόνου στο σαγόνι είναι ένας τραυματισμός. Έτσι, ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να εκδηλωθεί μετά από κάποιο χτύπημα στη γνάθο, στο πρόσωπο ή στα δόντια. Μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τα δόντια και τη στοματική κοιλότητα δύνανται να προκαλέσουν πόνο στο σαγόνι. Τα δόντια και τα ούλα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκδήλωση ενόχλησης στην περιοχή, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτή. Επιπροσθέτως, ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να αποτελεί ένδειξη για μια επείγουσα κατάσταση, όπως μια καρδιακή προσβολή ή να οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ. νευραλγία του τριδύμου). Τέλος, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται εξαιτίας αλλεργιών, ιγμορίτιδας ή παθήσεων που προκαλούν εκφυλισμό των οστών (π.χ. αρθρίτιδα).

Πόνος στο σαγόνι & Δόντια

Τα δόντια, τα ούλα και η κροταφογναθική άρθρωση είναι οι κατεξοχήν υπαίτιοι για την εκδήλωση πόνου στο σαγόνι. Ακόμη και ένας απλός πονόδοντος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση πόνου στο σαγόνι. Ειδικότερα, ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί εξαιτίας των παρακάτω: Βρουξισμός: ο βρουξισμός, ή πιο απλά το τρίξιμο δοντιών, είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια που προκαλούν πόνο στο σαγόνι. Το καθημερινό στρες πολλές φορές εκδηλώνεται στους ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπου τρίζουν τα δόντια τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Το τρίξιμο προκαλεί, εκτός από τις φθορές των δοντιών, πόνο στο σαγόνι, στο πρόσωπο και στο λαιμό. Παθήσεις των ούλων: η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων και αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Εκτός των ούλων προσβάλλει και το φατνιακό οστό, το οποίο συνδέει την πάνω με την κάτω γνάθο. Η μόλυνση του φατνιακού οστού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πόνου στο σαγόνι. Χαλασμένα δόντια: υπάρχει πιθανότητα ένα χαλασμένο δόντι που δεν έχει σφραγιστεί να προκαλεί πόνο στη γνάθο. Η τερηδόνα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι τη ρίζα του δοντιού και στο σημείο της γνάθου που το περιβάλλει. Έγκλειστοι φρονιμίτες: Ο πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου μπορεί να εμφανιστεί κατά την ανατολή ενός έγκλειστου φρονιμίτη. Οι φρονιμίτες μπορεί να μην ανατέλλουν φυσιολογικά, πιέζοντας τη γνάθο και τα παρακείμενα δόντια.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο πόνος;

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου στη γνάθο εξαρτάται κυρίως από τον εντοπισμό της αιτίας που τον προκαλεί. Ένας έμπειρος Οδοντίατρος με εξειδίκευση στη γναθολογία είναι ο πλέον κατάλληλος να εντοπίσει την αιτία και εν συνεχεία να σχεδιάσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν ο πόνος στο σαγόνι είναι αποτέλεσμα βρουξισμού, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με νάρθηκες βρυγμού. Οι νάρθηκες βρυγμού είναι ειδικά μασελάκια για το τρίξιμο δοντιών, προστατεύοντας έτσι τα δόντια. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αντιβιοτικά σε περιπτώσεις φλεγμονών. Τέλος, για την αντιμετώπιση του πόνου στο σαγόνι μπορεί να είναι αναγκαία ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του πάσχοντος δοντιού. Ο Δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για την άμεση αντιμετώπιση του πόνου στο σαγόνι. Ένας εκ των τομέων εξειδίκευσης του είναι η Γναθολογία και έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη γνάθο - μυική δυσλειτουργία ή /και ενδοαρθρικά προβλήματα- δυσλειτουργίς κροταφογναθικών διαρθρώσεων κλπ. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο σαγόνι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12