Logo
burger
Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
Home » Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
 

Η επιτυχής θεραπεία της περιοδοντίτιδας βασίζεται στον ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και τις ορθές πρακτικές φροντίδας της στοματικής υγιεινής. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η μικροβιολογική πλάκα επιμένει παρά τις συντηρητικές μεθόδους θεραπείας.


 

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Όταν ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων συσσωρεύεται για καιρό στα δόντια, τότε προκαλείται περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια σοβαρή μόλυνση, όπου μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα οστά ή και τα δόντια. Στην αρχή, ξεκινά σαν φλεγμονή, τη γνωστή ουλίτιδα. H αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος αποτελεί πρώιμη ένδειξη της περιοδοντίτιδας. Για να γίνει αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έγκαιρα επίσκεψη στον Οδοντίατρο.


 

Στάδια της περιοδοντίτιδας

 • Πρώιμη περιοδοντική νόσος

Η υποχώρηση των ούλων από τα δόντια ή το πρήξιμο τους (έντονα κόκκινα ούλα) είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείται στο αρχικό στάδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και αιμορραγία καθώς και κάποια απώλεια οστικής μάζας. Μια μικρή κινητικότητα μπορεί να εμφανιστεί στα προσβεβλημένα δόντια


 • Μέτρια περιοδοντική νόσος

Σε αυτό το στάδιο, εκτός από αιμορραγία, προκαλείται και πόνος γύρω από τα δόντια. Η ύφεση των ούλων γίνεται όλο και πιο έντονη , αρχίζει η κινητικότητα των δοντιών ,ενώ μπορεί να προκληθεί και κάποια ενδεχόμενη φλεγμονώδη απόκριση σε όλο το σώμα.

 • Προχωρημένη περιοδοντική νόσος

Ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί τα δόντια παρουσιάζει σημάδια σοβαρής φθοράς. Επίσης, μπορεί να υπάρξει πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης, έντονη δυσοσμία και άσχημη γεύση στο στόμα σας. Η κινητικότητα των προσβεβλημένων δοντιών είναι πλέον αρκετά έντονη και πλέον δύσκολα θεραπεύσιμη


 

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:
 • Αιμορραγία από τα ούλα
 • Κακοσμία
 • Χαλάρωση δοντιών
 • Υποχώρηση ούλων
 • Ερεθισμός στα ούλα
 • Συσσώρευση πλάκας ή πέτρας
 • Άσχημη γεύση στο στόμα
 • Κενά μεταξύ των δοντιών
 • Μετακίνηση των δοντιών
 • Κινητικότητα των δοντιών

Ποια είναι η θεραπεία για τη περιοδοντίτιδα;


Η θεραπεία στοχεύει στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων από τα δόντια και τα ούλα. Το πρώτο βήμα αφορά τον καθαρισμό των δοντιών στο οδοντιατρείο από εξειδικευμένο Οδοντίατρο. Απαραίτητη για τη διατήρηση  του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι και η υιοθέτηση σωστών καθημερινών πρακτικών στοματικής υγιεινής από τον ασθενή. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτικά και λεπτομερειακά το βούρτσισμα των δοντιών και να συνοδεύεται, αν κριθεί αναγκαίο, με κάποιο στοματικό διάλυμα.


Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στοχεύει στην αναχαίτισή της εξέλιξής της και τον έλεγχο της φλεγμονή, καθώς η πλήρης ίαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έπειτα από την ιατρική παρέμβαση του Οδοντιάτρου, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις για παρακολούθηση της σταδιοποίησης της περιοδοντίτιδας καθώς και η συνεργασία του ασθενή με την εφαρμογή σωστών καθημερινών συνηθειών στη φροντίδα των δοντιών.


Κατά την επίσκεψη στον Οδοντίατρο, πραγματοποιείται ριζική απόξεση για την αφαίρεση της πλάκας, των μικροβίων και τον βαθύ καθαρισμό των ούλων και των δοντιών.


 

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση;


Αν η λοίμωξη των ούλων δεν υποχωρεί με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη συντηρητική προσέγγιση, τότε είναι πολύ πιθανό ο οδοντίατρος να χορηγήσει στον ασθενή αντιβιοτικά. Σε περίπτωση που η φλεγμονή χειροτερεύει και η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Περιλαμβάνει την ανασήκωση των ούλων και τον βαθύ καθαρισμό στις ρίζες των δοντιών.


Στις μέρες μας, ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων που χρειάζονταν χειρουργείο οδηγήθηκε στη θεραπεία μέσω της σύγχρονης μεθόδου με Laser. Με τη χρήση Laser μαλακών ιστών επιτυγχάνεται αντισηψία, δηλαδή πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων και δημιουργία συνθηκών που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.


 

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την περιοδοντίτιδα; Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα;


Η περιοδοντίτιδα συνήθως προκαλείται από κακή οδοντική υγιεινή. Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν καλύπτει τις δύσκολες περιοχές, μπορεί κάποια βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν στην εμφάνιση οδοντικής πλάκας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πλάκα αποτελεί την πρώιμη φάση της περιοδοντίτιδας.


Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή/και επιβάρυνση της περιοδοντίτιδας είναι:

 • Κάπνισμα
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Παθήσεις όπως ο HIV ή η λευχαιμία
 • Φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα σας
 • Κακή διατροφή

Απευθυνθείτε στον Οδοντίατρό σας για να ενημερωθείτε πλήρως για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

 
Yannis Kritas
Yannis Kritas
2023-01-09
Ο Βαγγέλης Παπαδιώτης και οι συνεργάτες του είναι από τους σπάνιους γιατρούς με ενσυναίσθηση για τον φόβο του ασθενή. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου πρόβλημα με τους ουκ ολίγους οδοντιάτρους που είχα από μικρό παιδί. Αυτός ήταν κι ο λόγος που πήγαινα σε οδοντίατρο μόνο όταν κάποιο δόντι έφτανε στο απροχώρητο. Από την πρώτη επίσκεψη έκανε λεπτομερή καταγραφή των θεμάτων που είχε κάθε μου δόντι και μου πρότεινε πλάνο ολικής αποκατάστασης σε βάθος χρόνου. Κατανοώντας την «λόξα» μου ως μηχανικού να θέλω να καταλάβω τις τεχνικές λεπτομέρειες, μου εξήγησε αναλυτικά τις μεθόδους και τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα. Και τί πραγματικά μαγικές λύσεις υπάρχουν πλέον!!! Κάθε φορά που κάναμε μια δουλειά σε ένα δόντι γίνονταν με γνώμονα το αρχικό πλάνο έτσι ώστε δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ σε χρόνο και έξοδα με διορθωτικές εργασίες. Ευχαριστώ Βαγγέλη για το χαμόγελο που μου δώσατε!
Vasileia Soulouta
Vasileia Soulouta
2023-01-09
I went to Dental Aesthetics to correct and improve my smile. Dr. Papadiotis was amazing. Efficient, looking after every detail! I highly recommend him to everyone. Thank you Eleni for arranging my appointments
Helen Papantoniou
Helen Papantoniou
2023-01-08
Πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και τις ιατρικές υπηρεσίες, που παρήχθησαν! Υπευθυνότητα και επαγγελματισμός!
John Papadopoulos
John Papadopoulos
2023-01-07
Εξαιρετικός γιατρός.. Ο καλύτερος που έχω παει
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
2023-01-02
Ο κύριος Παπαδιωτης είναι εξαιρετικός γιατρός με τέλειες γνώσεις και εξαιρετικός άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα . Τον συστήνω ανεπιφύλακτα . Τον ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη δουλειά που κάνει μαζί με την ομάδα του.
ANMARK
ANMARK
2022-12-20
Κορυφαιος!! Επικοινωνιακος, επεξηγηματικος, λεπτομερης με τελειο θεραπευτικο-αισθητικο αποτελεσμα! Ανεπιφυλακτα!!!
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
2022-12-17
Απλα καταπληκτικος!!
Angeliki Kirmi
Angeliki Kirmi
2022-12-17
Dr Papadiotis is the best dentist that I have visited so far. I am very satisfied with the work he is doing. He is excellent at his job! I would not hesitate to recommend his services. Thank you very much!
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2022-12-09
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με την άμεση ανταπόκριση και την τελική λύση που δόθηκε στο πρόβλημά μου. Αναζητώντας ιατρείο με ενδοστοματικό σαρωτή για λήψη αποτυπωμάτων, επέλεξα τον κύριο Παπαδιώτη, ο οποίος, όχι μόνο με δέχτηκε άμεσα και προχώρησε στην προσθετική που χρειαζόμουν, αλλά και μου πρότεινε μια σειρά από λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που με απασχολούν λόγω της ασθένειας των ούλων μου. Ο γιατρός συνδυάζει την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία με ανθρώπινη ευαισθησία! Τον ευχαριστώ πολύ!
ELEFTHERIA DIMA
ELEFTHERIA DIMA
2022-12-02
Ιδιαίτερα απαιτητικό το δικό μου περιστατικό. Το αίσθημα ασφάλειας που ένιωθα με τον κ. Παπαδιώτη με βοήθησε να έχω υπομονή και να νιώθω ότι όλα θα πάνε καλά! Το αποτέλεσμα φανταστικό! Σας ευχαριστώ για όλα!