Logo
burger
Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
Home » Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
 

Η επιτυχής θεραπεία της περιοδοντίτιδας βασίζεται στον ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και τις ορθές πρακτικές φροντίδας της στοματικής υγιεινής. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η μικροβιολογική πλάκα επιμένει παρά τις συντηρητικές μεθόδους θεραπείας.


 

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Όταν ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων συσσωρεύεται για καιρό στα δόντια, τότε προκαλείται περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια σοβαρή μόλυνση, όπου μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα οστά ή και τα δόντια. Στην αρχή, ξεκινά σαν φλεγμονή, τη γνωστή ουλίτιδα. H αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος αποτελεί πρώιμη ένδειξη της περιοδοντίτιδας. Για να γίνει αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έγκαιρα επίσκεψη στον Οδοντίατρο.


 

Στάδια της περιοδοντίτιδας

 • Πρώιμη περιοδοντική νόσος

Η υποχώρηση των ούλων από τα δόντια ή το πρήξιμο τους (έντονα κόκκινα ούλα) είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείται στο αρχικό στάδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και αιμορραγία καθώς και κάποια απώλεια οστικής μάζας. Μια μικρή κινητικότητα μπορεί να εμφανιστεί στα προσβεβλημένα δόντια


 • Μέτρια περιοδοντική νόσος

Σε αυτό το στάδιο, εκτός από αιμορραγία, προκαλείται και πόνος γύρω από τα δόντια. Η ύφεση των ούλων γίνεται όλο και πιο έντονη , αρχίζει η κινητικότητα των δοντιών ,ενώ μπορεί να προκληθεί και κάποια ενδεχόμενη φλεγμονώδη απόκριση σε όλο το σώμα.

 • Προχωρημένη περιοδοντική νόσος

Ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί τα δόντια παρουσιάζει σημάδια σοβαρής φθοράς. Επίσης, μπορεί να υπάρξει πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης, έντονη δυσοσμία και άσχημη γεύση στο στόμα σας. Η κινητικότητα των προσβεβλημένων δοντιών είναι πλέον αρκετά έντονη και πλέον δύσκολα θεραπεύσιμη


 

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:
 • Αιμορραγία από τα ούλα
 • Κακοσμία
 • Χαλάρωση δοντιών
 • Υποχώρηση ούλων
 • Ερεθισμός στα ούλα
 • Συσσώρευση πλάκας ή πέτρας
 • Άσχημη γεύση στο στόμα
 • Κενά μεταξύ των δοντιών
 • Μετακίνηση των δοντιών
 • Κινητικότητα των δοντιών

Ποια είναι η θεραπεία για τη περιοδοντίτιδα;


Η θεραπεία στοχεύει στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων από τα δόντια και τα ούλα. Το πρώτο βήμα αφορά τον καθαρισμό των δοντιών στο οδοντιατρείο από εξειδικευμένο Οδοντίατρο. Απαραίτητη για τη διατήρηση  του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι και η υιοθέτηση σωστών καθημερινών πρακτικών στοματικής υγιεινής από τον ασθενή. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτικά και λεπτομερειακά το βούρτσισμα των δοντιών και να συνοδεύεται, αν κριθεί αναγκαίο, με κάποιο στοματικό διάλυμα.


Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στοχεύει στην αναχαίτισή της εξέλιξής της και τον έλεγχο της φλεγμονή, καθώς η πλήρης ίαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έπειτα από την ιατρική παρέμβαση του Οδοντιάτρου, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις για παρακολούθηση της σταδιοποίησης της περιοδοντίτιδας καθώς και η συνεργασία του ασθενή με την εφαρμογή σωστών καθημερινών συνηθειών στη φροντίδα των δοντιών.


Κατά την επίσκεψη στον Οδοντίατρο, πραγματοποιείται ριζική απόξεση για την αφαίρεση της πλάκας, των μικροβίων και τον βαθύ καθαρισμό των ούλων και των δοντιών.


 

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση;


Αν η λοίμωξη των ούλων δεν υποχωρεί με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη συντηρητική προσέγγιση, τότε είναι πολύ πιθανό ο οδοντίατρος να χορηγήσει στον ασθενή αντιβιοτικά. Σε περίπτωση που η φλεγμονή χειροτερεύει και η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Περιλαμβάνει την ανασήκωση των ούλων και τον βαθύ καθαρισμό στις ρίζες των δοντιών.


Στις μέρες μας, ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων που χρειάζονταν χειρουργείο οδηγήθηκε στη θεραπεία μέσω της σύγχρονης μεθόδου με Laser. Με τη χρήση Laser μαλακών ιστών επιτυγχάνεται αντισηψία, δηλαδή πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων και δημιουργία συνθηκών που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.


 

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την περιοδοντίτιδα; Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα;


Η περιοδοντίτιδα συνήθως προκαλείται από κακή οδοντική υγιεινή. Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν καλύπτει τις δύσκολες περιοχές, μπορεί κάποια βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν στην εμφάνιση οδοντικής πλάκας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πλάκα αποτελεί την πρώιμη φάση της περιοδοντίτιδας.


Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή/και επιβάρυνση της περιοδοντίτιδας είναι:

 • Κάπνισμα
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Παθήσεις όπως ο HIV ή η λευχαιμία
 • Φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα σας
 • Κακή διατροφή

Απευθυνθείτε στον Οδοντίατρό σας για να ενημερωθείτε πλήρως για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12