Logo
burger
Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
Home » Θεραπεία Περιοδοντίτιδας: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση;
 

Η επιτυχής θεραπεία της περιοδοντίτιδας βασίζεται στον ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και τις ορθές πρακτικές φροντίδας της στοματικής υγιεινής. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η μικροβιολογική πλάκα επιμένει παρά τις συντηρητικές μεθόδους θεραπείας.


 

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Όταν ένας μεγάλος αριθμός βακτηρίων συσσωρεύεται για καιρό στα δόντια, τότε προκαλείται περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια σοβαρή μόλυνση, όπου μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα οστά ή και τα δόντια. Στην αρχή, ξεκινά σαν φλεγμονή, τη γνωστή ουλίτιδα. H αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος αποτελεί πρώιμη ένδειξη της περιοδοντίτιδας. Για να γίνει αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έγκαιρα επίσκεψη στον Οδοντίατρο.


 

Στάδια της περιοδοντίτιδας

 • Πρώιμη περιοδοντική νόσος

Η υποχώρηση των ούλων από τα δόντια ή το πρήξιμο τους (έντονα κόκκινα ούλα) είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείται στο αρχικό στάδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και αιμορραγία καθώς και κάποια απώλεια οστικής μάζας. Μια μικρή κινητικότητα μπορεί να εμφανιστεί στα προσβεβλημένα δόντια


 • Μέτρια περιοδοντική νόσος

Σε αυτό το στάδιο, εκτός από αιμορραγία, προκαλείται και πόνος γύρω από τα δόντια. Η ύφεση των ούλων γίνεται όλο και πιο έντονη , αρχίζει η κινητικότητα των δοντιών ,ενώ μπορεί να προκληθεί και κάποια ενδεχόμενη φλεγμονώδη απόκριση σε όλο το σώμα.

 • Προχωρημένη περιοδοντική νόσος

Ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί τα δόντια παρουσιάζει σημάδια σοβαρής φθοράς. Επίσης, μπορεί να υπάρξει πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης, έντονη δυσοσμία και άσχημη γεύση στο στόμα σας. Η κινητικότητα των προσβεβλημένων δοντιών είναι πλέον αρκετά έντονη και πλέον δύσκολα θεραπεύσιμη


 

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:
 • Αιμορραγία από τα ούλα
 • Κακοσμία
 • Χαλάρωση δοντιών
 • Υποχώρηση ούλων
 • Ερεθισμός στα ούλα
 • Συσσώρευση πλάκας ή πέτρας
 • Άσχημη γεύση στο στόμα
 • Κενά μεταξύ των δοντιών
 • Μετακίνηση των δοντιών
 • Κινητικότητα των δοντιών

Ποια είναι η θεραπεία για τη περιοδοντίτιδα;


Η θεραπεία στοχεύει στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων από τα δόντια και τα ούλα. Το πρώτο βήμα αφορά τον καθαρισμό των δοντιών στο οδοντιατρείο από εξειδικευμένο Οδοντίατρο. Απαραίτητη για τη διατήρηση  του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι και η υιοθέτηση σωστών καθημερινών πρακτικών στοματικής υγιεινής από τον ασθενή. Είναι σημαντικό να γίνεται τακτικά και λεπτομερειακά το βούρτσισμα των δοντιών και να συνοδεύεται, αν κριθεί αναγκαίο, με κάποιο στοματικό διάλυμα.


Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου στοχεύει στην αναχαίτισή της εξέλιξής της και τον έλεγχο της φλεγμονή, καθώς η πλήρης ίαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έπειτα από την ιατρική παρέμβαση του Οδοντιάτρου, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις για παρακολούθηση της σταδιοποίησης της περιοδοντίτιδας καθώς και η συνεργασία του ασθενή με την εφαρμογή σωστών καθημερινών συνηθειών στη φροντίδα των δοντιών.


Κατά την επίσκεψη στον Οδοντίατρο, πραγματοποιείται ριζική απόξεση για την αφαίρεση της πλάκας, των μικροβίων και τον βαθύ καθαρισμό των ούλων και των δοντιών.


 

Απαιτείται χειρουργική επέμβαση;


Αν η λοίμωξη των ούλων δεν υποχωρεί με τη σωστή στοματική υγιεινή και τη συντηρητική προσέγγιση, τότε είναι πολύ πιθανό ο οδοντίατρος να χορηγήσει στον ασθενή αντιβιοτικά. Σε περίπτωση που η φλεγμονή χειροτερεύει και η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Περιλαμβάνει την ανασήκωση των ούλων και τον βαθύ καθαρισμό στις ρίζες των δοντιών.


Στις μέρες μας, ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων που χρειάζονταν χειρουργείο οδηγήθηκε στη θεραπεία μέσω της σύγχρονης μεθόδου με Laser. Με τη χρήση Laser μαλακών ιστών επιτυγχάνεται αντισηψία, δηλαδή πλήρης απομάκρυνση των μικροβίων και δημιουργία συνθηκών που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.


 

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την περιοδοντίτιδα; Τι προκαλεί την περιοδοντίτιδα;


Η περιοδοντίτιδα συνήθως προκαλείται από κακή οδοντική υγιεινή. Όταν το βούρτσισμα των δοντιών δεν καλύπτει τις δύσκολες περιοχές, μπορεί κάποια βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν στην εμφάνιση οδοντικής πλάκας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πλάκα αποτελεί την πρώιμη φάση της περιοδοντίτιδας.


Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή/και επιβάρυνση της περιοδοντίτιδας είναι:

 • Κάπνισμα
 • Διαβήτης τύπου 2
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Παθήσεις όπως ο HIV ή η λευχαιμία
 • Φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα σας
 • Κακή διατροφή

Απευθυνθείτε στον Οδοντίατρό σας για να ενημερωθείτε πλήρως για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

 

Εικοινωνία Εικοινωνία

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη