Logo
burger
Home » Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Πίνακας Περιεχομένων

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ούλων και των ιστών γύρω από τα δόντια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας και προκαλεί σταδιακά την καταστροφή του φατνιακού οστού. Η καταστροφή του οστού της γνάθου από τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιού.  Μετά τη διάγνωση, η θεραπεία της περιοδοντίτιδας θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για την αποφυγή μελλοντικών επιπλοκών. 


Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της περιοδοντίτιδας;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται σε ασθενείς που έχουν ουλίτιδα και δεν αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι, τα βακτήρια συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες και εισέρχονται από την ουλοδοντική σχισμή στο εσωτερικό των ούλων, προκαλώντας ανισομερείς βλάβες στο φατνιακό ιστό. Εκτός από την ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα ενδέχεται να εκδηλωθεί εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων γενικών νοσημάτων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). 


Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

  • Πρησμένα ούλα
  • Ούλα με κόκκινη ή μωβ απόχρωση
  • Έντονη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα
  • Επώδυνη μάσηση
  • Δυσάρεστη αναπνοή
  • Εκδήλωση πύου μεταξύ ούλων και δοντιών
  • Έντονη κινητικότητα δοντιών
  • Εκδήλωση ευαισθησίας σε κρύες/ζεστές τροφές ή ροφήματα
  • Κινητικότητα δοντιών

 

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας. Η περιοδοντική νόσος δεν είναι αθώα και εξαιτίας αυτού η θεραπεία της περιοδοντίτιδας θα πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα. Η έγκυρη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική για την αναχαίτηση της εξέλιξης της νόσου.


Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Η θεραπεία που θα επιλεχθεί για το κάθε περιστατικό εξαρτάται κυρίως από τη σοβαρότητά του και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η περιοδοντική νόσος δεν θεραπεύεται εντελώς. Η θεραπεία που εφαρμόζεται στοχεύει στην σταθεροποίησή της και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Βασικό στοιχείο για την επιτυχημένη θεραπεία είναι ο καθορισμός του βαθμού της περιοδοντικής νόσου από τον θεράποντα οδοντίατρο. 

Η θεραπεία ξεκινά με την απομάκρυνση της πέτρας εφαρμόζοντας την τεχνική της ριζικής απόξεσης. Εάν η περιοδοντική νόσος έχει προχωρήσει, τότε η θεραπεία εστιάζει στην απομάκρυνση των περιοδοντικών θυλάκων και στην αποκατάσταση του οστού της γνάθου, εάν αυτό είναι εφικτό.  Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει και τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής από το στόμα για τη μείωση της φλεγμονής. 


Πόσα ραντεβού απαιτούνται για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας; Είναι επώδυνη;

Η διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από 2-4 ραντεβού. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος μετά τη διάγνωση είναι αυτός που καθορίζει σε πόσα ραντεβού θα ολοκληρωθεί. Επίσης, η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία. Για τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος χρειάζονται τακτικές επανεξετασεις , στις οποίες αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του ασθενούς στην στοματική υγιεινή. 

Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί, πως αν παραμεληθεί η στοματική υγιεινή , η περιοδοντίτιδα υποτροπιάζει πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρότι έχει γίνει η σχετική θεραπεία (ριζικές αποξέσεις, μόσχευμα κλπ).

Οπότε η περιοδοντική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα


Μπορεί να πραγματοποιηθεί θεραπεία της περιοδοντίτιδας με τη χρήση laser;

 

Ο Οδοντίατρος Ευάγγελος Παπαδιώτης σας εγγυάται το πιο όμορφο, υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Στο σύγχρονο ιατρείο DentalAesthetics εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας . Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12