Logo
burger
Καθαρισμός Δοντιών
Home » Καθαρισμός Δοντιών

Καθαρισμός Δοντιών

Ως καθαρισμός δοντιών(αποτρύγωση) ορίζεται η οδοντιατρική διαδικασία με την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια. Ο καθαρισμός δοντιών απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και πραγματοποιείται από κάποιον επαγγελματία οδοντίατρο. Τέλος, ο καθαρισμός δοντιών είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων των δοντιών και των ούλων.

 

Καθαρισμός δοντιών: Πού στοχεύει;

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στην πρόληψη εκδήλωσης οδοντικών προβλημάτων και στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια κάνουν τα ούλα να φθίνουν. Έτσι, είναι πιο εύκολη η εκδήλωση ασθενειών όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι ασθένειες αυτές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να καταστούν υπεύθυνες και για την απώλεια ενός δοντιού.

 

Καθαρισμός δοντιών & Διαδικασία

Η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών είναι τυποποιημένη και ακολουθείται πιστά από κάθε επαγγελματία οδοντίατρο. Σε πρώτη φάση, ο θεράπων οδοντίατρος εξετάζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς με ένα μικρό στρογγυλό καθρεφτάκι, για τον εντοπισμό τυχόν φλεγμονών ή κοιλοτήτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή απόξεσης, η οποία μέσω υπερήχων απομακρύνει την πλάκα από τα δόντια.
Αφού απομακρυνθεί η πέτρα, τα δόντια γυαλίζονται(στίλβωση) με ένα ειδικό βουρτσάκι. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην αφαίρεση τυχόν χρωστικών των δοντιών, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα τους. Οι λεκέδες στα δόντια προκαλούνται από το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών και ποτών(π.χ. κόκκινο κρασί, καφές κ.ά.). Τέλος, σε περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων, συχνά πραγματοποιείται και φθορίωση. Η φθορίωση ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών, θωρακίζοντάς τα απέναντι στη τερηδόνα.

 

Πόση ώρα διαρκεί ο καθαρισμός δοντιών;

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών εξαρτάται κυρίως από τη στοματική υγιεινή του ασθενούς και τη μέθοδο καθαρισμού που χρησιμοποιείται. Συνήθως ένα τυπικό ραντεβού καθαρισμού δοντιών δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά.

 

Είναι επώδυνος ο καθαρισμός δοντιών;

Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του καθαρισμού στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αισθάνονται πόνο, παρά μόνο μια ενόχληση. Όμως, κάποιοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον πόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμός πραγματοποιείται υπό τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

 

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται;

Ο καθαρισμός δοντιών ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες. Όμως, ασθενείς που έχουν ήδη αρκετά οδοντικά προβλήματα ή είναι επιρρεπείς σε αυτά, θα πρέπει να υποβάλλονται συχνότερα σε καθαρισμό. Συμπερασματικά, ο θεράπων οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα πρέπει ο εκάστοτε ασθενής να υποβάλλεται σε καθαρισμό, ανάλογα με το ιστορικό του.

 

Τι να προσέξω πριν και μετά από τον καθαρισμό δοντιών;

Πριν τον καθαρισμό δοντιών ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο, πέρα από ένα σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών του. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα οδοντίατρο για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Μετά τον καθαρισμό, ίσως ο ασθενής αισθανθεί κάποια ευαισθησία στα δόντια ή/και στα ούλα, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία αυτή δεν είναι ανεκτή, η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι αναγκαία. Επίσης, η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μετέπειτα φροντίδα των δοντιών από τον ίδιο τον ασθενή. Το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα συνδυαστικά με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας.

Ο Αισθητικός Οδοντίατρος Ευάγγελος Παπαδιώτης δίνει μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια και σας εγγυάται το πιο όμορφο και λαμπερό χαμόγελο. Στο σύγχρονο ιατρείο DentalAesthetics εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού δοντιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε πως μπορείτε να προστατέψετε την υγεία των δοντιών σας.

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη