Logo
burger
Καθαρισμός Δοντιών
Home » Καθαρισμός Δοντιών

Καθαρισμός Δοντιών

Ως καθαρισμός δοντιών(αποτρύγωση) ορίζεται η οδοντιατρική διαδικασία με την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια. Ο καθαρισμός δοντιών απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και πραγματοποιείται από κάποιον επαγγελματία οδοντίατρο. Τέλος, ο καθαρισμός δοντιών είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων των δοντιών και των ούλων.

 

Καθαρισμός δοντιών: Πού στοχεύει;

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στην πρόληψη εκδήλωσης οδοντικών προβλημάτων και στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια κάνουν τα ούλα να φθίνουν. Έτσι, είναι πιο εύκολη η εκδήλωση ασθενειών όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι ασθένειες αυτές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να καταστούν υπεύθυνες και για την απώλεια ενός δοντιού.

 

Καθαρισμός δοντιών & Διαδικασία

Η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών είναι τυποποιημένη και ακολουθείται πιστά από κάθε επαγγελματία οδοντίατρο. Σε πρώτη φάση, ο θεράπων οδοντίατρος εξετάζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς με ένα μικρό στρογγυλό καθρεφτάκι, για τον εντοπισμό τυχόν φλεγμονών ή κοιλοτήτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή απόξεσης, η οποία μέσω υπερήχων απομακρύνει την πλάκα από τα δόντια.
Αφού απομακρυνθεί η πέτρα, τα δόντια γυαλίζονται(στίλβωση) με ένα ειδικό βουρτσάκι. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην αφαίρεση τυχόν χρωστικών των δοντιών, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα τους. Οι λεκέδες στα δόντια προκαλούνται από το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών και ποτών(π.χ. κόκκινο κρασί, καφές κ.ά.). Τέλος, σε περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων, συχνά πραγματοποιείται και φθορίωση. Η φθορίωση ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών, θωρακίζοντάς τα απέναντι στη τερηδόνα.

 

Πόση ώρα διαρκεί ο καθαρισμός δοντιών;

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών εξαρτάται κυρίως από τη στοματική υγιεινή του ασθενούς και τη μέθοδο καθαρισμού που χρησιμοποιείται. Συνήθως ένα τυπικό ραντεβού καθαρισμού δοντιών δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά.

 

Είναι επώδυνος ο καθαρισμός δοντιών;

Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του καθαρισμού στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αισθάνονται πόνο, παρά μόνο μια ενόχληση. Όμως, κάποιοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον πόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμός πραγματοποιείται υπό τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

 

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται;

Ο καθαρισμός δοντιών ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες. Όμως, ασθενείς που έχουν ήδη αρκετά οδοντικά προβλήματα ή είναι επιρρεπείς σε αυτά, θα πρέπει να υποβάλλονται συχνότερα σε καθαρισμό. Συμπερασματικά, ο θεράπων οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα πρέπει ο εκάστοτε ασθενής να υποβάλλεται σε καθαρισμό, ανάλογα με το ιστορικό του.

 

Τι να προσέξω πριν και μετά από τον καθαρισμό δοντιών;

Πριν τον καθαρισμό δοντιών ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο, πέρα από ένα σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών του. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα οδοντίατρο για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Μετά τον καθαρισμό, ίσως ο ασθενής αισθανθεί κάποια ευαισθησία στα δόντια ή/και στα ούλα, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία αυτή δεν είναι ανεκτή, η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι αναγκαία. Επίσης, η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μετέπειτα φροντίδα των δοντιών από τον ίδιο τον ασθενή. Το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα συνδυαστικά με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας.

Στο σύγχρονο ιατρείο DentalAesthetics εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού δοντιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε πως μπορείτε να προστατέψετε την υγεία των δοντιών σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12