Λεύκανση Δοντιών

Λεύκανση Δοντιών: Άμεση & Με Ασφάλεια

Με την λεύκανση δοντιών επιτυγχάνεται ένα χαμόγελο λαμπερό, που αποπνέει υγεία και ομορφιά, και το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση και νεανικότητα. Ένα λαμπερό χαμόγελο θεωρείται γοητευτικό και έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, αλλά και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής.

Η «χημική» λεύκανση αφορά την αλλαγή του χρώματος των φυσικών δοντιών και θεωρείται μη επεμβατική θεραπεία, χωρίς καμία επίπτωση στη δομική αντοχή των δοντιών και στη γενική υγεία τού οργανισμού.

Τεχνικές Οδοντικής λεύκανσης

 • Λεύκανση στο σπίτι
  Κατασκευή ελαστικών ναρθηκών («μασελάκια») και εφαρμογή του λευκαντικού gel από τον ασθενή στο σπίτι 2-4 ώρες την ημέρα για 10-20 ημέρες.
 • Λεύκανση στο ιατρείο
  Τοποθέτηση ειδικού λευκαντικού gel στις επιφάνειες των δοντιών και ενεργοποίησή του με ειδική συσκευή (laser, led). Η τεχνική αυτή γίνεται στο ιατρείο και απαιτεί 1-2 συνεδρίες.
 • Συνδυασμός των ανωτέρω, που είναι και η περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς απομακρύνονται οι χρωστικές των δοντιών;

Η οδοντική λεύκανση επιτυγχάνεται με την είσοδο του λευκαντικού σκευάσματος στα πρίσματα της αδαμαντίνης και στα οδοντινοσωληνάρια. Απελευθερώνεται ενεργό οξυγόνο, το οποίο δεσμεύει τις χρωστικές και τις διασπά.

Το λευκαντικό gel αποτελείται από υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και πυκνότητες ανάλογα με το περιστατικό.

λευκανση-δοντιων

Οδοντική λεύκανση – Τι επιλογές έχουμε, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί με ασφάλεια. Η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα έχει αθροιστική δράση. Έτσι, όσες περισσότερες εφαρμογές πραγματοποιούνται, τόσο πιο λαμπερό το αποτέλεσμα. Οι ανεξέλεγκτες όμως επαναλήψεις χωρίς την παρακολούθηση του θεράποντα οδοντιάτρου δεν ενδείκνυνται καθώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα.

Σε ένα ποσοστό 85-90% των περιπτώσεων οι δυσχρωμίες που προέρχονται από την λήψη τροφών/ποτών (π.χ. τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κλπ.) αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την λεύκανση.

Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό δυσχρωμιών που αφορούν σε άλλες καταστάσεις (π.χ. γκρίζα δόντια λόγω λήψης αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία, υποπλασίες αδαμαντίνης και οδοντίνης, οδοντικό τραύμα, πλημμελώς απονευρωμένα δόντια), οι οποίες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση π.χ. μικροαποτριβή, εσωτερική οδοντική λεύκανση, όψεις σύνθετης ρητίνης ή ολοκεραμικές όψεις

λευκανση-δοντιων

Προϋποθέσεις για μια ασφαλή θεραπεία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η οδοντική λεύκανση είναι η υγεία των ούλων και των δοντιών. Εάν τα ούλα φλεγμαίνουν, ή εάν υπάρχουν αποτριβές και τερηδόνες των δοντιών, η εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα προκαλεί ευαισθησία και δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση του. Σε μία τέτοια περίπτωση, η λεύκανση καθίσταται αναποτελεσματική. Είναι αυτονόητο, πως δεν μπορεί να υπάρξει αισθητική, αν δεν υπάρχει υγεία.

Πώς εξασφαλίζουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για εσάς;

Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης της πορείας της λεύκανσης:

 • Λήψη ψηφιακών φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Χρησιμοποιούνται  επαγγελματικές DSLR κάμερες και φακοί MACRO πολύ υψηλής ανάλυσης. Η φωτογράφιση γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες είναι επαναλήψιμες και γι’ αυτό απόλυτα συγκρίσιμες.
 • Ανάλογα με την τακτική αξιολόγηση της βελτίωσης του χρώματος μπορεί να αντικατασταθεί το gel με άλλο μεγαλύτερης ή μικρότερης περιεκτικότητας.
 • Η λεύκανση ολοκληρώνεται, όταν ο ασθενής θεωρήσει ικανοποιητικό το αποτέλεσμα ή όταν η σύγκριση των φωτογραφιών δείξει, πως η εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη σύγκριση στο χρώμα είναι πλέον μικρή ή ανεπαίσθητη.

 

Γίνεται λεύκανση των δοντιών στο σπίτι ή δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

H λεύκανση των δοντιών στο σπίτι με μασελάκια και τζελ είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Ένα συνδυαστικό πρωτόκολλο λεύκανσης στο σπίτι και 1-2 επισκέψεις λεύκανσης στο ιατρείο κρίνεται ως ιδανικός συνδυασμός των δύο μεθόδων. Οι εφαρμογές στο ιατρείο από μόνες τους δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Γίνεται λεύκανση δοντιών με μασελάκια;

Όπως αναφέρθηκε, η λεύκανση με μασελάκια και τζελ είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είτε ως μοναδική μέθοδος ή σε συνδυασμό με επισκέψεις στο ιατρείο.
Πρέπει να τονιστεί η σημασία που έχει η ακρίβεια της εφαρμογής τους στην αποτελεσματικότητα της λεύκανσης. Πρέπει να σφίγγουν λίγο πάνω από τα ούλα, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ και έτσι δε γίνεται σωστά η λεύκανση. Να σημειωθεί ότι η διαφυγή του τζελ στο στόμα δεν είναι επιβλαβής.

Με ποιους άλλους τρόπους γίνεται λεύκανση των δοντιών;

Η λεύκανση μπορεί να γίνει και με επισκέψεις στο ιατρείο με τη χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων υπό την ενεργοποίηση τους με ειδικές συσκευές. Χρειάζονται συνήθως 1-2 επισκέψεις στην έναρξη και στην λήξη της θεραπείας της λεύκανσης στο σπίτι.

λευκανση-δοντιων

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου και για πόσο καιρό;

Για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό το λαμπερό χαμόγελο της λεύκανσης, προτείνεται:

 • Να αποφεύγεται η λήψη τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές όπως πχ σοκολάτα, ντομάτες, παντζάρια, φράουλες, κόκκινο κρασί κλπ. κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 7-10 ημέρες μετά.
 • Για τον καφέ και το τσάι να χρησιμοποιείται καλαμάκι.
 • Εναλλακτικά, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν τα πιο πάνω, προτείνεται το πλύσιμο των δοντιών ή η απλή έκπλυση με άφθονο νερό μετά από την λήψη τέτοιων ροφημάτων/ποτών/τροφών.
Υπάρχει πόνος κατά τη διαδικασία της λεύκανσης;

Η θεραπεία είναι ανώδυνη.

Κάποιες αναφορές για πόνο κατά τη διάρκεια της λεύκανσης έχουν να κάνουν με αυχενικές διαβρώσεις, απογυμνώσεις ριζών ή εκτεθειμένες περιοχές οδοντίνης από βρυγμό |(σφίξιμο των δοντιών). Τέτοιες περιοχές θα πρέπει να εντοπίζονται και να καλύπτονται (πχ σφράγισμα με ρητίνη) πριν ξεκινήσει η λεύκανση.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σκεύασμα με τη σωστή κατά περίπτωση σύσταση (π.χ. 5% 10% ή 16% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου) ώστε ο ασθενής να μην νιώθει ενοχλήσεις. Η σωστή κατασκευή των ναρθηκών λεύκανσης (σκληρά μασελάκια λεύκανσης με σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη διαφεύγει το τζελ) είναι επίσης πολύ σημαντική στην αποτροπή των συμπτωμάτων. Εάν παρόλα αυτά υπάρξουν συμπτώματα, είναι πολύ ελαφριά και πλήρως διαχειρίσιμα με τη διακοπή της θεραπείας για 1-2 ημέρες.

Τι διάρκεια έχει η λεύκανση δοντιών;

Ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, την επιμέλεια ή μη στη στοματική υγιεινή, τη συχνότητα λήψης καφέ/τσαγιού και καπνίσματος, μπορεί να προκληθεί εναπόθεση νέων χρωστικών μετά από κάποιο καιρό.

Συνήθως, με μια αναμνηστική σειρά 3 ημερήσιων εφαρμογών κάθε 6-12 μήνες υπάρχει συντήρηση του αποτελέσματος.

Ποιο είναι το κόστος-τιμή της λεύκανσης δοντιών;

Κόστος θεραπείας με τζελ λεύκανσης για το σπίτι και εξατομικευμένα σκληρά μασελάκια (Erkodur by Erkodent) 450-500 ευρώ.

Κόστος θεραπείας στο ιατρείο για 3 κύκλους των 15-20 λεπτών μαζί με επιφανειακή απομάκρυνση χρωστικών και προστασία των ούλων 70ευρώ/κύκλος (3Χ70) 210 ευρώ.

Ρωτήστε μας για τα πακέτα μας σχετικά με τη στοματική υγιεινή κι αισθητική, όπου οι τιμές διαφοροποιούνται στο σύνολο τους προς τα κάτω!

 

Περιστατικά Πριν & Μετά