Καθαρισμός Δοντιών

Καθαρισμός Δοντιών

Ως καθαρισμός δοντιών(αποτρύγωση) ορίζεται η οδοντιατρική διαδικασία με την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια. Ο καθαρισμός δοντιών απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και πραγματοποιείται από κάποιον επαγγελματία οδοντίατρο. Τέλος, ο καθαρισμός δοντιών είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων των δοντιών και των ούλων.

Καθαρισμός δοντιών: Πού στοχεύει;

Ο καθαρισμός δοντιών στοχεύει στην πρόληψη εκδήλωσης οδοντικών προβλημάτων και στην έγκαιρη διάγνωσή τους. Η πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύεται στα δόντια κάνουν τα ούλα να φθίνουν. Έτσι, είναι πιο εύκολη η εκδήλωση ασθενειών όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι ασθένειες αυτές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να καταστούν υπεύθυνες και για την απώλεια ενός δοντιού.

Καθαρισμός δοντιών & Διαδικασία

Η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών είναι τυποποιημένη και ακολουθείται πιστά από κάθε επαγγελματία οδοντίατρο. Σε πρώτη φάση, ο θεράπων οδοντίατρος εξετάζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς με ένα μικρό στρογγυλό καθρεφτάκι, για τον εντοπισμό τυχόν φλεγμονών ή κοιλοτήτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή απόξεσης, η οποία μέσω υπερήχων απομακρύνει την πλάκα από τα δόντια.
Αφού απομακρυνθεί η πέτρα, τα δόντια γυαλίζονται(στίλβωση) με ένα ειδικό βουρτσάκι. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στην αφαίρεση τυχόν χρωστικών των δοντιών, βελτιώνοντας έτσι την εικόνα τους. Οι λεκέδες στα δόντια προκαλούνται από το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφών και ποτών(π.χ. κόκκινο κρασί, καφές κ.ά.). Τέλος, σε περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων, συχνά πραγματοποιείται και φθορίωση. Η φθορίωση ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών, θωρακίζοντάς τα απέναντι στη τερηδόνα.

Πόση ώρα διαρκεί ο καθαρισμός δοντιών;

Η διάρκεια του καθαρισμού δοντιών εξαρτάται κυρίως από τη στοματική υγιεινή του ασθενούς και τη μέθοδο καθαρισμού που χρησιμοποιείται. Συνήθως ένα τυπικό ραντεβού καθαρισμού δοντιών δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά.

Είναι επώδυνος ο καθαρισμός δοντιών;

Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του καθαρισμού στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αισθάνονται πόνο, παρά μόνο μια ενόχληση. Όμως, κάποιοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον πόνο και σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμός πραγματοποιείται υπό τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται;

Ο καθαρισμός δοντιών ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες. Όμως, ασθενείς που έχουν ήδη αρκετά οδοντικά προβλήματα ή είναι επιρρεπείς σε αυτά, θα πρέπει να υποβάλλονται συχνότερα σε καθαρισμό. Συμπερασματικά, ο θεράπων οδοντίατρος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα πρέπει ο εκάστοτε ασθενής να υποβάλλεται σε καθαρισμό, ανάλογα με το ιστορικό του.

Τι να προσέξω πριν και μετά από τον καθαρισμό δοντιών;

Πριν τον καθαρισμό δοντιών ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο, πέρα από ένα σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών του. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα οδοντίατρο για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Μετά τον καθαρισμό, ίσως ο ασθενής αισθανθεί κάποια ευαισθησία στα δόντια ή/και στα ούλα, η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική. Σε περιπτώσεις που η ευαισθησία αυτή δεν είναι ανεκτή, η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι αναγκαία. Επίσης, η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μετέπειτα φροντίδα των δοντιών από τον ίδιο τον ασθενή. Το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα συνδυαστικά με τη χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στη διατήρηση της καλή στοματικής υγείας.

Στο σύγχρονο ιατρείο DentalAesthetics εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού δοντιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε πως μπορείτε να προστατέψετε την υγεία των δοντιών σας.