Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Προσθετική Δοντιών
Προσθετική δοντιών – Γέφυρες & Θήκες
Γέφυρες Δοντιών – Γέφυρες Πορσελάνης
Όταν έχει χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια, τότε πρέπει να κατασκευαστεί μια προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα δοντιών ή γέφυρα πορσελάνης).
Η προσθετική γέφυρα συγκολλάται στα παρακείμενα δόντια-στηρίγματα και αναπληρώνει τα ελλείποντα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και αρκετά σε αριθμό.
Μία γέφυρα δοντιών ουσιαστικά αποτελείται από θήκες, που είναι κατασκευασμένες η μια δίπλα στην άλλη & οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους.
Γέφυρες κατασκευάζονται και πάνω σε οδοντικά εμφυτεύματα, όταν δεν υπάρχουν δόντια.
Οι γέφυρες ζιρκονίας αποτελούν την πρώτη επιλογή μας για γέφυρες σε πίσω δόντια. Η ζιρκονία είναι κεραμικό υλικό με πολύ μεγάλη αντοχή στη θραύση και μέτριες αισθητικές ιδιότητες. Στις πίσω περιοχές όμως η αισθητική έρχεται δεύτερη σε σύγκριση με την αντοχή και την μασητική λειτουργία. Η μεταλλοκεραμική γέφυρα αποτελεί την πιο διαδεδομένη προσθετική λύση, εντούτοις η χρήση της τείνει να περιοριστεί. Μια τέτοια γέφυρα αποτελείται από μεταλλικό πυρήνα (είτε από χρωμιο-κοβαλτιούχα κράματα, είτε από κράματα ευγενών μετάλλων -χρυσο/πλατίνα), ο οποίος επενδύεται με οδοντιατρική πορσελάνη. Η βιολογική της απόκριση είναι υποδεέστερη της ζιρκονίας και του διπιρυτικού λιθίου, γι αυτό και είναι συνηθισμένη η εικόνα τα ούλα να έχουν υποχωρήσει και να φαίνεται ένα γκρίζο περίγραμμα. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι μια αξιόπιστη επιλογή για κατασκευή γεφυρών σε πίσω δόντια.
Σε πρόσθια δόντια οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες ενώ οι μηχανικές (αντοχή στη θραύση) δεν είναι (ασκούνται μικρές δυνάμεις). Γέφυρες δοντιών για την πρόσθια περιοχή- αισθητική ζώνη- κατασκευάζονται από τις νέες ζιρκονίες (σ.σ έχουν καλή μηχανική αντοχή και καλές αισθητικές ιδιότητες) ή από ολοκεραμικά συστήματα διπιρυτικού λιθίου, ips e.max, που έχουν εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες και καλή μηχανική αντοχή.
Τα νέα ολοκεραμικά συστήματα (ζιρκονίας και δι-πυριτικού λιθίου ) υποστηρίζουν την κατασκευή προσθετικών αποκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής – CAD/CAM. Η ακρίβεια αποτύπωσης κι εφαρμογής των προσθετικών αποκαταστάσεων που επιτυγχάνεται έτσι είναι πολύ σημαντική για τη βιολογική αποδοχή τους από τα δόντια και τα ούλα. Επιπλέον η ζιρκονία και το διπυριτικό λίθιο είναι εξαιρετικά φιλικά για τα ούλα σε αντίθεση με τις κλασσικές προσθετικές αποκαταστάσεις με το γκρίζο περίγραμμα στα ούλα. Αυτό σημαίνει καλύτερη βιοσυμβατότητα και υγεία αλλά και πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Τα στάδια κατασκευής μιας γέφυρας δοντιών, περιλαμβάνουν τα εξής
- την παρασκευή (δηλ. τον τροχισμό) των δοντιών-στηριγμάτων
- κατασκευή και τοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας
- την αποτύπωση των δοντιών
- κατασκευή της αποκατάστασης
- και την τελική συγκόλλησή της στα δόντια στηρίγματα.
Μειονέκτημα των οδοντικών γεφυρών είναι ο τροχισμός των δοντιών – στηριγμάτων. Γι αυτό μια οδοντική γέφυρα δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μας. Η χρήση των εμφυτευμάτων είναι απόλυτα προβλέψιμη και θεωρείται πλέον συντηρητική επιλογή. Έτσι, τα εμφυτεύματα προτιμώνται έναντι των οδοντικών γεφυρών. Επιπλέον η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος αποδεικνύεται ότι δεν επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο από τη γέφυρα, εάν συνυπολογιστούν τα κόστη θεραπείας των δοντιών-στηριγμάτων μιας γέφυρας (ενδοδοντικές θεραπείες, μεταβατικές αποκαταστάσεις κλπ).
Νέες Θήκες Δοντιών – Θήκες Πορσελάνης
Η αντιαισθητική όψη των κλασσικών προσθετικών δοντιών (γκριζάρισμα ούλων, ογκώδη δόντια) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τις νέες θήκες πορσελάνης. Οι νέες ολοκεραμικές θήκες πορσελάνης είναι τόσο συντηρητικές και λεπτές, που πλέον θεωρούνται ‘’όψεις/επένθετα ολικής κάλυψης’’.
Αντοχή & Αισθητική στην Προσθετική δοντιών
Αποκαθιστούν την υγεία και προσφέρουν φυσικότητα και αυτοπεποίθηση με ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα και χωρίς απονευρώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται εκπληκτική αλλαγή στο σχήμα, στη θέση και στο χρώμα των αποκαταστάσεων με τις νέες οδοντιατρικές πορσελάνες
Οι νέες πορσελάνες δεν χρειάζονται ενίσχυση με μέταλλο
Οι συμβατικές θήκες θεωρούνται αρκετά επεμβατικές και πλέον έχουν ελάχιστες ενδείξεις
Οι συμβατικές στεφάνες ή θήκες πορσελάνης, είναι κορώνες ολικής κάλυψης, που εφαρμόζουν και αγκαλιάζουν σφιχτά το δόντι. Έχουν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των φυσικών δοντιών. Οι θήκες πορσελάνης (ή αλλιώς θήκες δοντιών) τοποθετούνται σε δόντια, των οποίων η δομική αντοχή έχει υποβαθμιστεί, για να τα προστατεύουν από κάταγμα. Φέρουν μεταλλικό πυρήνα εσωτερικά και πορσελάνη εξωτερικά. Eίναι ακίνητες αποκατάστασεις ολικής κάλυψης (δηλ. τροχίζεται όλη η επιφάνεια του δοντιού) σε αντίθεση με τις όψεις ρητίνης/πορσελάνης και τα ένθετα/επένθετα, που αποτελούν αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης. Συνηθισμένη εικόνα των συμβατικών θηκών είναι τα χαμόγελα με ογκώδη, αφύσικα δόντια, που κάποιες φορές έχουν και γκρίζο περίγραμμα στα ούλα.
- Στο υλικό κατασκευής του πυρήνα– Οι συμβατικές έχουν μέταλλο (γκρίζο χρώμα με αντανάκλαση κάποιες φορές στα ούλα) ενώ οι νέες έχουν ζιρκονία ή δι-πυριτικό λίθιο (λευκός πυρήνας χωρίς αντιαισθητικές αντανακλάσεις στα ούλα)
- Στη βιοσυμβατότητα – Οι νέες θήκες είναι πιο βιοσυμβατές από τις μεταλλοπορσελάνες
- Στην αισθητική – Οι νέες θήκες προσδίδουν λάμψη και φυσικότητα ενώ οι συμβατικές προσδίδουν αφύσικη όψη
- Στην ελαφρύτητα του τροχισμού – Οι νέες θήκες χρειάζονται ελάχιστο (0,5-0,8 χλστ) ή και καθόλου τροχισμό (πχ με χρήση mockup και ανύψωση της Κάθετης Διάστασης) ενώ οι κλασσικές χρειάζονται κυκλοτερώς αφαίρεση 1,5-2,00 χλστ. , που σημαίνει πιθανές σκόπιμες απονευρώσεις, ταλαιπωρία κλπ. Αυτό κατατάσσει τις νέες θήκες δοντιών στην κατηγορία των όψεων πορσελάνης(Βλ. Όψεις Πορσελάνης). Η μόνη διαφορά είναι πως οι όψεις πορσελάνης καλύπτουν μόνο την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού, ενώ οι νέες θήκες καλύπτουν όλο το δόντι
- Στην μη αναγκαιότητα για αναισθησία – Οι νέες θήκες σχεδόν δε χρειάζονται μούδιασμα καθώς δεν τροχίζουμε πολύ το δόντι ή χρειάζονται λίγη ηλεκτρονική αναισθησία (Βλ. Ανώδυνη αναισθησία)
- Στην ευκολία και τους χρόνους της θεραπείας – Οι νέες θήκες πορσελάνης μπορούν να θεωρηθούν λιγότερο χρονοβόρες όσον αφορά στην προετοιμασία των δοντιών (υπερουλική οριοθέτηση – καλύτερη και πιο εύκολη αποτύπωση ειδικά στα πίσω δόντια)
Τα στάδια κατασκευής για μια στεφάνη θήκη πορσελάνης περιλαμβάνουν:
- Χρήση του mockup (προεπισκόπηση)
- Ελαφρύς τροχισμός – υπερουλική οριοθέτηση του δοντιού
- κατασκευή και τοποθέτηση της προσωρινής στεφάνης
- αποτύπωση του/των δοντιών
- την τελική συγκόλλησή της στο δόντι.
- Περισσότερο βιοσυμβατές από τις κλασσικές μεταλλοκεραμικές θήκες- άριστα ανεκτές από τα ούλα
- Απαράμιλλη αισθητική σε σύγκριση με τις κλασσικές μεταλλοπορσελάνες
Όπου μπορούμε να βάλουμε όψεις πορσελάνης, τις επιλέγουμε και αποφεύγουμε άλλες λύσεις, πχ θήκες πορσελάνης. Παρότι οι νέες θήκες δεν έχουν καμία σχέση με τις κλασσικές θήκες, αφού τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα και τις περισσότερες φορές χωρίς καθόλου-ή με ηλεκτρονική αναισθησία (Βλ. Ανώδυνη αναισθησία) – εντούτοις καλύπτουν όλο το δόντι. Αυτό σημαίνει πως είναι αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης σε αντίθεση με τις αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης, που εξ ορισμού είναι ακόμη περισσότερο συντηρητικές Οι αποκαταστάσεις μερικής κάλυψης του δοντιού (όψεις πορσελάνης, επένθετα) είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις αποκαταστάσεις ολικής κάλυψης (νέες θήκες, γέφυρες) και γι αυτό προτιμώνται έναντι και των νέων θηκών Mε την εξέλιξη των συγκολλητικών συστημάτων για τις όψεις (Βλ. Όψεις Πορσελάνης) και τα επένθετα πορσελάνης (Βλ. Επένθετα & Υπερένθετα) (μερικής κάλυψης αποκαταστάσεις) η χρήση των νέων οδοντικών θηκών (ολικής κάλυψης αποκαταστάσεις) περιορίζεται σε περιπτώσεις, όπως:
- σε δόντια, που έχουν χάσει όλα τα τοιχώματα τους (μέχρι 2 χλστ ύψος κλινικής μύλης),
- ή που φέρουν ήδη αποτυχημένες στεφάνες.
Υλικά εκλογής για την κατασκευή θηκών και γεφυρών πορσελάνης είναι κεραμικά υλικά εξαιρετικής αντοχής είτε από Ζιρκονία zirconium oxide (Katana Inc Japan), είτε από Διπιρυτικό Λίθιο (ips e.max by Ivoclar), των οποίων οι οπτικές και μηχανικές ιδιότητες είναι εξαιρετικές. Το δι-πυριτικό λίθιο (e–max) είναι κεραμικό υλικό (πορσελάνη) με εξαιρετική αισθητική και φυσικότητα αλλά υστερεί στην μηχανική αντοχή (όριο θραύσης 380-400MP). Γι αυτό χρησιμοποιείται σε θήκες και γέφυρες μόνο σε πρόσθια δόντια. Η ζιρκονία (οξείδιο του ζιρκονίου) είναι κεραμικό υλικό κι έχει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, (όριο θραύσης 1100MP) αλλά υστερεί στην αισθητική. Γι αυτό χρησιμοποιείται σε γέφυρες ή θήκες στα πίσω δόντια. Νέα υλικά ζιρκονίας, (με χαμηλότερα όρια αντοχής στη θραύση/εφελκυσμό 900MP, 700MP & 500MP) εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια με βελτιωμένες αισθητικές ιδιότητες (διαφάνεια, οπαλισμό), που πλησιάζουν αυτές του διπιρυτικού Λιθίου (emax). Οι ζιρκονίες αυτές υποστηρίζουν την κατασκευή μονολιθικών αποκαταστάσεων CAD/CAM και προσφέρουν βελτιωμένες οπτικές ιδιότητες. Με άλλα λόγια μπορούμε πλέον να έχουμε περισσότερο οικονομικές προσθετικές αποκαταστάσεις ζιρκονίας υψηλής ακρίβειας, αφού μπορούν να κοπούν σε μηχανές CNCs. Η ζιρκονία λόγω χημικής σύνθεσης είναι εκτυπώσιμη (printable) και γι αυτό η έρευνα και η παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο εστιάζει πολύ στη βελτίωση των αισθητικών ιδιοτήτων της ζιρκονίας.
Η χρήση τους αφορά:
- σε ασθενείς με δόντια που έχουν κοντύνει λόγω βρυγμού (σφιξίματος)
- στην αντικατάσταση ήδη υπαρχόντων θηκών λόγω τερηδόνας κλπ
- στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν μπορούμε να πετύχουμε ικανοποιητική συγκόλληση, οπότε θέλουμε μηχανική συγκράτηση (αύξηση της κάλυψης του δοντιού)
- σε δόντια με εγκάρσιες ρωγμές από ασθενείς με μυική υπερλειτουργία
- σε αύξηση της κάθετης διάστασης (πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να μη τροχίζουμε καθόλου τα δόντια)