Logo
burger
Μασελάκια για τρίξιμο δοντιών
Home » Μασελάκια για τρίξιμο δοντιών

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στο φαινόμενο του τριγμού (βρουξισμό) των δοντιών. O βρυγμός ή το σφίξιμο των δοντιών, όπως αλλιώς λέγεται η πάθηση, αποτελεί μια παραλειτουργική συνήθεια που εντοπίζεται στο στοματογναθικό σύστημα και στην οποία ο ασθενής τρίζει ή πιέζει με πολλή δύναμη τα δόντια του. Η αιτία αυτής της πράξης είναι το υπερβολικό άγχος και ενώ συνήθως παρουσιάζεται τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και την ημέρα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από βρουξισμό, παρά μόνο εκ του αποτελέσματος.

Αίτια και Συνέπειες

Η βασική αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα άγχους. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι θεωρούνται επίσης επιρρεπείς στο βρουξισμό. Ωστόσο, παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο θυμός και οι διαταραχές ύπνου, συγκαταλέγονται και αυτοί στις αιτίες του τριξίματος των δοντιών. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί και σε υπερδραστήρια ή επιθετικά άτομα. Παθήσεις του νευρομυικού συστήματος, όπως επιληψία, Parkinson, άνοια,κ.α. αλλά και η χρόνια κατάθλιψη,  μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης της πάθησης. Το τρίξιμο των δοντιών γίνεται αντιληπτό, όπως είναι αναμενόμενο, από ορισμένες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα:
  • Φθείρονται και τρίβονται οι κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών (ρωγμές και κατάγματα).
  • Φθείρεται το σμάλτο και εκτίθεται ως εκ τούτου η αδαμαντίνη, γεγονός που εντείνει την οδοντική ευαισθησία
  • Παρατηρείται πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυών
  • Παρουσιάζεται κεφαλαλγία, θόρυβος κατά την διάνοιξη του στόματος και δυσλειτουργία της άρθρωσης
  • Εντοπίζονται διαταραχές ύπνου
  • Διαταράσσεται η σχέση άνω και κάτω γνάθου.
  • Σπάζουν τα σφραγίσματα.
 

Θεραπεία

Αν το τρίξιμο των δοντιών είναι ήπιας έντασης, τότε η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Αν όμως γίνεται σε έντονο βαθμό, επιφέρει κατάγματα και αλλοιώσεις στα δόντια και είναι αιτία έντονου πόνου, τότε ο οδοντίατρος οφείλει να προστατεύσει άμεσα τον ασθενή από τις προαναφεθείσες συνέπειες. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι το μασελάκι (νάρθηκας βρυγμού). Τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών είναι ειδικές κατασκευές από σκληρό ακρυλικό που εφαρμόζονται στην οδοντοστοιχία προκειμένου να απορροφήσουν την ένταση του τριξίματος. Η εφαρμογή τους γίνεται συνήθως το βράδυ (κατά τη διάρκεια του ύπνου), αν όμως κριθεί απαραίτητο τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και την ημέρα. Επί της ουσίας, οι νάρθηκες εμποδίζουν τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση, και απορροφούν τις πιέσεις τους. Σαν αποτέλεσμα οι μύες χαλαρώνουν και υποχωρούν τα συμπτώματα. Να σημειωθεί, πως τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών προτιμώνται επειδή ακριβώς προστατεύουν τα δόντια και περιορίζουν την κινητικότητα των γναθών. Επικουρικά και μαζί με τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να προταθεί και μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή.
Ο Δρ. Παπαδιώτης παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης αισθητικής οδοντιατρικής , οδοντικής προσθετικής και οδοντικών εμφυτευμάτων. Μάλιστα, έχει μετεκπαιδευτεί στην Ελβετία στην προσθετική και αποκαταστατική οδοντιατρική. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του είναι η εξιδανικευμένη θεραπεία και ένα αισθητικό αποτέλεσμα που σέβεται και εναρμονίζεται με τα φυσικά πλαίσια.
Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη