Logo
burger
Μασελάκια για τρίξιμο δοντιών
Home » Μασελάκια για τρίξιμο δοντιών

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στο φαινόμενο του τριγμού (βρουξισμό) των δοντιών. O βρυγμός ή το σφίξιμο των δοντιών, όπως αλλιώς λέγεται η πάθηση, αποτελεί μια παραλειτουργική συνήθεια που εντοπίζεται στο στοματογναθικό σύστημα και στην οποία ο ασθενής τρίζει ή πιέζει με πολλή δύναμη τα δόντια του. Η αιτία αυτής της πράξης είναι το υπερβολικό άγχος και ενώ συνήθως παρουσιάζεται τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και την ημέρα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από βρουξισμό, παρά μόνο εκ του αποτελέσματος.

Αίτια και Συνέπειες

Η βασική αιτία είναι τα αυξημένα επίπεδα άγχους. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι θεωρούνται επίσης επιρρεπείς στο βρουξισμό. Ωστόσο, παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο θυμός και οι διαταραχές ύπνου, συγκαταλέγονται και αυτοί στις αιτίες του τριξίματος των δοντιών. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί και σε υπερδραστήρια ή επιθετικά άτομα. Παθήσεις του νευρομυικού συστήματος, όπως επιληψία, Parkinson, άνοια,κ.α. αλλά και η χρόνια κατάθλιψη,  μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης της πάθησης. Το τρίξιμο των δοντιών γίνεται αντιληπτό, όπως είναι αναμενόμενο, από ορισμένες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα:
  • Φθείρονται και τρίβονται οι κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών (ρωγμές και κατάγματα).
  • Φθείρεται το σμάλτο και εκτίθεται ως εκ τούτου η αδαμαντίνη, γεγονός που εντείνει την οδοντική ευαισθησία
  • Παρατηρείται πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυών
  • Παρουσιάζεται κεφαλαλγία, θόρυβος κατά την διάνοιξη του στόματος και δυσλειτουργία της άρθρωσης
  • Εντοπίζονται διαταραχές ύπνου
  • Διαταράσσεται η σχέση άνω και κάτω γνάθου.
  • Σπάζουν τα σφραγίσματα.
 

Θεραπεία

Αν το τρίξιμο των δοντιών είναι ήπιας έντασης, τότε η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Αν όμως γίνεται σε έντονο βαθμό, επιφέρει κατάγματα και αλλοιώσεις στα δόντια και είναι αιτία έντονου πόνου, τότε ο οδοντίατρος οφείλει να προστατεύσει άμεσα τον ασθενή από τις προαναφεθείσες συνέπειες. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι το μασελάκι (νάρθηκας βρυγμού). Τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών είναι ειδικές κατασκευές από σκληρό ακρυλικό που εφαρμόζονται στην οδοντοστοιχία προκειμένου να απορροφήσουν την ένταση του τριξίματος. Η εφαρμογή τους γίνεται συνήθως το βράδυ (κατά τη διάρκεια του ύπνου), αν όμως κριθεί απαραίτητο τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και την ημέρα. Επί της ουσίας, οι νάρθηκες εμποδίζουν τα δόντια να κλείσουν στη συνηθισμένη τους θέση, και απορροφούν τις πιέσεις τους. Σαν αποτέλεσμα οι μύες χαλαρώνουν και υποχωρούν τα συμπτώματα. Να σημειωθεί, πως τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών προτιμώνται επειδή ακριβώς προστατεύουν τα δόντια και περιορίζουν την κινητικότητα των γναθών. Επικουρικά και μαζί με τα μασελάκια για το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να προταθεί και μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή.
Ο Δρ. Παπαδιώτης παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης αισθητικής οδοντιατρικής , οδοντικής προσθετικής και οδοντικών εμφυτευμάτων. Μάλιστα, έχει μετεκπαιδευτεί στην Ελβετία στην προσθετική και αποκαταστατική οδοντιατρική. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του είναι η εξιδανικευμένη θεραπεία και ένα αισθητικό αποτέλεσμα που σέβεται και εναρμονίζεται με τα φυσικά πλαίσια.