Logo
burger
Περιοδοντίτιδα
Home » Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς η περιοδοντική πάθηση, πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων. Πρόκειται για την εξέλιξη της ουλίτιδας η οποία βλάπτει τους μαλακούς ιστούς των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι αρκετά συχνή και προσβάλλει εκτός των ούλων και τους ιστούς του περιοδοντίου προκαλώντας ανισομερή καταστροφή του φατνιακού ιστού. Η καταστροφή του φατνιακού οστού οδηγεί στο διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια και στη συνέχεια αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση τους.  

Αίτια & Παράγοντες πρόκλησης περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή και στην περιοδοντική πλάκα. Η κακή στοματική υγιεινή ευνοεί τα μικρόβια και τις τοξίνες, τα οποία προσχωρούν κάτω από το ούλο μολύνοντας το οστό της γνάθου. Επίσης, κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
 • Το κάπνισμα
 • Η κακή διατροφή
 • Η αδυναμία του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει μικρόβια και βακτήρια
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Το άγχος
 • Ύπαρξη ανοσοανεπαρκειών (π.χ. AIDS)
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Γέφυρες που έχουν χάσει την εφαρμογή τους
 • Πιθανές ορμονικές αλλαγές (κυρίως για τις γυναίκες)

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας

Κάποια συμπτώματα μπορούν να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για την ύπαρξη περιοδοντίτιδας. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξή της είναι:
 • Πρησμένα ούλα
 • Κόκκινα ή μωβ ούλα
 • Έντονη αιμορραγία ούλων κατά το βούρτσισμα
 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει
 • Έντονη κινητικότητα δοντιών
 • Ευαισθησία δοντιών σε κρύες/ζεστές τροφές ή ροφήματα
 • Δυσάρεστη αναπνοή
 • Επώδυνη μάσηση
 • Εμφάνιση κενών μεταξύ των δοντιών
 • Πυορροή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα
 • Αλλαγές κατά τη σύγκλιση των δοντιών
Η εμφάνιση ενός από τα παραπάνω συμπτώματα κάνει επιτακτική την επίσκεψή σας σε έναν έμπειρο Οδοντίατρο.

Επηρεάζει η περιοδοντίτιδα την γενικότερη υγεία των περιοδοντικών ασθενών;

Τα προβλήματα που προκαλεί η περιοδοντίτιδα δεν απομονώνονται μόνο στη στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περιο-παθογόνα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αίματος και σε άλλα όργανα του σώματος. Για παράδειγμα, οι περιοδοντικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αθηρωμάτωση των αγγείων ή καρδιαγγειακά επεισόδια.  

Περιοδοντίτιδα & Αντιμετώπιση

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι βαρύνουσας σημασίας για την αντιμετώπισή της. Η περιοδοντική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας. Για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου σε αρχικό στάδιο χρησιμοποιούνται συσκευές υπερήχων ή πραγματοποιείται απόξεση με laser ή με ειδικά εργαλεία. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας συστήνεται κάποιες φορές (όχι πάντα) και η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από το στόμα. Αν η περιοδοντίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, μετά από τη συντηρητική θεραπεία που προαναφέρθηκε, οι ασθενείς υποβάλλονται στη χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική θεραπεία αποκαθίσταται οι βλάβες που έχει υποστεί η γνάθος. Τέλος, ακολουθεί η φάση διατήρησης του αποτελέσματος στην οποία υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς. Η φάση αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες υποτροπής, αν οι ασθενείς δεν ακολουθούν με ακρίβεια τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου. Η χρονική διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης του ασθενούς εξαρτάται από το κάθε περιστατικό με ανώτερο το χρονικό διάστημα των 12 μηνών. Ο δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης, με εξειδίκευση στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική , θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και άλλων οδοντικών προβλημάτων. Έχοντας τεράστια εμπειρία στην Αισθητική Οδοντιατρική θα μπορέσει να σας χαρίσει το χαμόγελο των ονείρων σας. Επικοινωνήστε μαζί του για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την περιοδοντίτιδα.
Yannis Kritas
Yannis Kritas
2023-01-09
Ο Βαγγέλης Παπαδιώτης και οι συνεργάτες του είναι από τους σπάνιους γιατρούς με ενσυναίσθηση για τον φόβο του ασθενή. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μου πρόβλημα με τους ουκ ολίγους οδοντιάτρους που είχα από μικρό παιδί. Αυτός ήταν κι ο λόγος που πήγαινα σε οδοντίατρο μόνο όταν κάποιο δόντι έφτανε στο απροχώρητο. Από την πρώτη επίσκεψη έκανε λεπτομερή καταγραφή των θεμάτων που είχε κάθε μου δόντι και μου πρότεινε πλάνο ολικής αποκατάστασης σε βάθος χρόνου. Κατανοώντας την «λόξα» μου ως μηχανικού να θέλω να καταλάβω τις τεχνικές λεπτομέρειες, μου εξήγησε αναλυτικά τις μεθόδους και τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα. Και τί πραγματικά μαγικές λύσεις υπάρχουν πλέον!!! Κάθε φορά που κάναμε μια δουλειά σε ένα δόντι γίνονταν με γνώμονα το αρχικό πλάνο έτσι ώστε δεν χρειάστηκε να ταλαιπωρηθώ σε χρόνο και έξοδα με διορθωτικές εργασίες. Ευχαριστώ Βαγγέλη για το χαμόγελο που μου δώσατε!
Vasileia Soulouta
Vasileia Soulouta
2023-01-09
I went to Dental Aesthetics to correct and improve my smile. Dr. Papadiotis was amazing. Efficient, looking after every detail! I highly recommend him to everyone. Thank you Eleni for arranging my appointments
Helen Papantoniou
Helen Papantoniou
2023-01-08
Πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα και τις ιατρικές υπηρεσίες, που παρήχθησαν! Υπευθυνότητα και επαγγελματισμός!
John Papadopoulos
John Papadopoulos
2023-01-07
Εξαιρετικός γιατρός.. Ο καλύτερος που έχω παει
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΧ
2023-01-02
Ο κύριος Παπαδιωτης είναι εξαιρετικός γιατρός με τέλειες γνώσεις και εξαιρετικός άνθρωπος. Από την πρώτη στιγμή τον εμπιστεύτηκα. Έμεινα πολύ ικανοποιημένη από το τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα . Τον συστήνω ανεπιφύλακτα . Τον ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη δουλειά που κάνει μαζί με την ομάδα του.
ANMARK
ANMARK
2022-12-20
Κορυφαιος!! Επικοινωνιακος, επεξηγηματικος, λεπτομερης με τελειο θεραπευτικο-αισθητικο αποτελεσμα! Ανεπιφυλακτα!!!
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
EPAMEINONDAS TSIPOGIANNIS
2022-12-17
Απλα καταπληκτικος!!
Angeliki Kirmi
Angeliki Kirmi
2022-12-17
Dr Papadiotis is the best dentist that I have visited so far. I am very satisfied with the work he is doing. He is excellent at his job! I would not hesitate to recommend his services. Thank you very much!
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΩΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
2022-12-09
Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη με την άμεση ανταπόκριση και την τελική λύση που δόθηκε στο πρόβλημά μου. Αναζητώντας ιατρείο με ενδοστοματικό σαρωτή για λήψη αποτυπωμάτων, επέλεξα τον κύριο Παπαδιώτη, ο οποίος, όχι μόνο με δέχτηκε άμεσα και προχώρησε στην προσθετική που χρειαζόμουν, αλλά και μου πρότεινε μια σειρά από λύσεις για ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων που με απασχολούν λόγω της ασθένειας των ούλων μου. Ο γιατρός συνδυάζει την άρτια επιστημονική κατάρτιση και την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία με ανθρώπινη ευαισθησία! Τον ευχαριστώ πολύ!
ELEFTHERIA DIMA
ELEFTHERIA DIMA
2022-12-02
Ιδιαίτερα απαιτητικό το δικό μου περιστατικό. Το αίσθημα ασφάλειας που ένιωθα με τον κ. Παπαδιώτη με βοήθησε να έχω υπομονή και να νιώθω ότι όλα θα πάνε καλά! Το αποτέλεσμα φανταστικό! Σας ευχαριστώ για όλα!