Logo
burger
Περιοδοντίτιδα
Home » Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς η περιοδοντική πάθηση, πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων. Πρόκειται για την εξέλιξη της ουλίτιδας η οποία βλάπτει τους μαλακούς ιστούς των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι αρκετά συχνή και προσβάλλει εκτός των ούλων και τους ιστούς του περιοδοντίου προκαλώντας ανισομερή καταστροφή του φατνιακού ιστού. Η καταστροφή του φατνιακού οστού οδηγεί στο διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια και στη συνέχεια αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση τους.  

Αίτια & Παράγοντες πρόκλησης περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή και στην περιοδοντική πλάκα. Η κακή στοματική υγιεινή ευνοεί τα μικρόβια και τις τοξίνες, τα οποία προσχωρούν κάτω από το ούλο μολύνοντας το οστό της γνάθου. Επίσης, κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
 • Το κάπνισμα
 • Η κακή διατροφή
 • Η αδυναμία του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει μικρόβια και βακτήρια
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Το άγχος
 • Ύπαρξη ανοσοανεπαρκειών (π.χ. AIDS)
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Γέφυρες που έχουν χάσει την εφαρμογή τους
 • Πιθανές ορμονικές αλλαγές (κυρίως για τις γυναίκες)

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας

Κάποια συμπτώματα μπορούν να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για την ύπαρξη περιοδοντίτιδας. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξή της είναι:
 • Πρησμένα ούλα
 • Κόκκινα ή μωβ ούλα
 • Έντονη αιμορραγία ούλων κατά το βούρτσισμα
 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει
 • Έντονη κινητικότητα δοντιών
 • Ευαισθησία δοντιών σε κρύες/ζεστές τροφές ή ροφήματα
 • Δυσάρεστη αναπνοή
 • Επώδυνη μάσηση
 • Εμφάνιση κενών μεταξύ των δοντιών
 • Πυορροή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα
 • Αλλαγές κατά τη σύγκλιση των δοντιών
Η εμφάνιση ενός από τα παραπάνω συμπτώματα κάνει επιτακτική την επίσκεψή σας σε έναν έμπειρο Οδοντίατρο.

Επηρεάζει η περιοδοντίτιδα την γενικότερη υγεία των περιοδοντικών ασθενών;

Τα προβλήματα που προκαλεί η περιοδοντίτιδα δεν απομονώνονται μόνο στη στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περιο-παθογόνα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αίματος και σε άλλα όργανα του σώματος. Για παράδειγμα, οι περιοδοντικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αθηρωμάτωση των αγγείων ή καρδιαγγειακά επεισόδια.  

Περιοδοντίτιδα & Αντιμετώπιση

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι βαρύνουσας σημασίας για την αντιμετώπισή της. Η περιοδοντική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας. Για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου σε αρχικό στάδιο χρησιμοποιούνται συσκευές υπερήχων ή πραγματοποιείται απόξεση με laser ή με ειδικά εργαλεία. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας συστήνεται κάποιες φορές (όχι πάντα) και η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από το στόμα. Αν η περιοδοντίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, μετά από τη συντηρητική θεραπεία που προαναφέρθηκε, οι ασθενείς υποβάλλονται στη χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική θεραπεία αποκαθίσταται οι βλάβες που έχει υποστεί η γνάθος. Τέλος, ακολουθεί η φάση διατήρησης του αποτελέσματος στην οποία υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς. Η φάση αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες υποτροπής, αν οι ασθενείς δεν ακολουθούν με ακρίβεια τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου. Η χρονική διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης του ασθενούς εξαρτάται από το κάθε περιστατικό με ανώτερο το χρονικό διάστημα των 12 μηνών. Ο δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης, με εξειδίκευση στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική , θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και άλλων οδοντικών προβλημάτων. Έχοντας τεράστια εμπειρία στην Αισθητική Οδοντιατρική θα μπορέσει να σας χαρίσει το χαμόγελο των ονείρων σας. Επικοινωνήστε μαζί του για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την περιοδοντίτιδα.

Εικοινωνία Εικοινωνία

Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη