Logo
burger
Περιοδοντίτιδα
Home » Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς η περιοδοντική πάθηση, πρόκειται για μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων. Πρόκειται για την εξέλιξη της ουλίτιδας η οποία βλάπτει τους μαλακούς ιστούς των ούλων. Η περιοδοντίτιδα είναι αρκετά συχνή και προσβάλλει εκτός των ούλων και τους ιστούς του περιοδοντίου προκαλώντας ανισομερή καταστροφή του φατνιακού ιστού. Η καταστροφή του φατνιακού οστού οδηγεί στο διαχωρισμό των ούλων από τα δόντια και στη συνέχεια αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την πτώση τους.

Αίτια & Παράγοντες πρόκλησης περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τις περισσότερες φορές εξέλιξη της ουλίτιδας, η οποία μπορεί να οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή και στην περιοδοντική πλάκα. Η κακή στοματική υγιεινή ευνοεί τα μικρόβια και τις τοξίνες, τα οποία προσχωρούν κάτω από το ούλο μολύνοντας το οστό της γνάθου. Επίσης, κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
 • Το κάπνισμα
 • Η κακή διατροφή
 • Η αδυναμία του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει μικρόβια και βακτήρια
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Το άγχος
 • Ύπαρξη ανοσοανεπαρκειών (π.χ. AIDS)
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Γέφυρες που έχουν χάσει την εφαρμογή τους
 • Πιθανές ορμονικές αλλαγές (κυρίως για τις γυναίκες)
 

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας

Κάποια συμπτώματα μπορούν να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια για την ύπαρξη περιοδοντίτιδας. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ύπαρξή της είναι:
 • Πρησμένα ούλα
 • Κόκκινα ή μωβ ούλα
 • Έντονη αιμορραγία ούλων κατά το βούρτσισμα
 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει
 • Έντονη κινητικότητα δοντιών
 • Ευαισθησία δοντιών σε κρύες/ζεστές τροφές ή ροφήματα
 • Δυσάρεστη αναπνοή
 • Επώδυνη μάσηση
 • Εμφάνιση κενών μεταξύ των δοντιών
 • Πυορροή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα
 • Αλλαγές κατά τη σύγκλιση των δοντιών
Η εμφάνιση ενός από τα παραπάνω συμπτώματα κάνει επιτακτική την επίσκεψή σας στον ειδικό

Επηρεάζει η περιοδοντίτιδα την γενικότερη υγεία των περιοδοντικών ασθενών;

Τα προβλήματα που προκαλεί η περιοδοντίτιδα δεν απομονώνονται μόνο στη στοματική κοιλότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περιο-παθογόνα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αίματος και σε άλλα όργανα του σώματος. Για παράδειγμα, οι περιοδοντικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αθηρωμάτωση των αγγείων ή καρδιαγγειακά επεισόδια.

Περιοδοντίτιδα & Αντιμετώπιση

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι βαρύνουσας σημασίας για την αντιμετώπισή της. Η περιοδοντική θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας. Για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου σε αρχικό στάδιο χρησιμοποιούνται συσκευές υπερήχων ή πραγματοποιείται απόξεση με laser ή με ειδικά εργαλεία. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας συστήνεται κάποιες φορές (όχι πάντα) και η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από το στόμα. Αν η περιοδοντίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια, μετά από τη συντηρητική θεραπεία που προαναφέρθηκε, οι ασθενείς υποβάλλονται στη χειρουργική θεραπεία. Κατά τη χειρουργική θεραπεία αποκαθίσταται οι βλάβες που έχει υποστεί η γνάθος. Τέλος, ακολουθεί η φάση διατήρησης του αποτελέσματος στην οποία υποβάλλονται όλοι οι ασθενείς. Η φάση αυτή είναι αρκετά σημαντική, αφού υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες υποτροπής, αν οι ασθενείς δεν ακολουθούν με ακρίβεια τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου. Η χρονική διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης του ασθενούς εξαρτάται από το κάθε περιστατικό με ανώτερο το χρονικό διάστημα των 12 μηνών. Ο δρ. Ευάγγελος Παπαδιώτης, με εξειδίκευση στην Αισθητική και Αποκαταστατική Οδοντιατρική και την Προσθετολογία , θα σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό σχήμα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και άλλων οδοντικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί του για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την περιοδοντίτιδα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12