Logo
burger
Απονεύρωση δοντιού
Home » Απονεύρωση δοντιού

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Η ενδοδοντική θεραπεία, ή αλλιώς απονεύρωση δοντιού, ονομάζεται η θεραπεία του εσωτερικού του δοντιού. Είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου το εσωτερικό του δοντιού, ο πολφός έχει υποστεί μόλυνση ή έχει νεκρωθεί εντελώς.
Ο πολφός είναι ένας μαλακός ιστός μέσα στον οποίο βρίσκονται νεύρα και αγγεία. Όταν εισχωρήσουν μέσα στον πολφό διάφορα μικρόβια, τότε προκαλείται φλεγμονή. Η απονεύρωση δοντιού ως θεραπεία στοχεύει στον καθαρισμό του δοντιού και στην αφαίρεση των νεύρων και των αγγείων που έχουν υποστεί βλάβη.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του δοντιού που χρειάζεται απονεύρωση;

Το δόντι που χρήζει απονεύρωσης είτε λόγω νέκρωσης, είτε λόγω φλεγμονής του πολφού, προκαλεί ισχυρό πόνο στον ασθενή και δυσκολία στη μάσηση. Επίσης, συνήθως το ούλο πέριξ του δοντιού είναι πρησμένο και εντοπίζεται μεγάλη ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Τέλος, το δόντι μπορεί να εμφανίζει κάποια δυσχρωμία. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, αν και σπάνιες, όπου το δόντι δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Πώς μπορεί να μολυνθεί ή να νεκρωθεί ο πολφός και να χρειάζεται απονεύρωση δοντιού;

Η μόλυνση ή η νέκρωση του πολφού στο εσωτερικό του δοντιού μας μπορεί να προκύπτει από τους παρακάτω παράγοντες:
  • Οδοντική τερηδόνα σε προχωρημένη κατάσταση, η οποία συμβάλλει στο να εισχωρήσουν μικρόβια στο εσωτερικό του δοντιού.
  • Βαθύ σπάσιμο δοντιού πολύ κοντά στον πολφό.
  • Τραυματισμοί των δοντιών, είτε πρόκειται για συνεχόμενους μικροτραυματισμούς(π.χ. βρουξισμός), είτε από ισχυρή σύγκρουση.

 

Απονεύρωση δοντιού: Πώς πραγματοποιείται;

Η απονεύρωση δοντιού πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο, μετά από απομόνωση του πάσχοντος δοντιού. Το δόντι καθαρίζεται εξονυχιστικά από τυχόν τερηδόνα που μπορεί να υπάρχει και στη συνέχεια ο μολυσμένος ή νεκρός πολφός αφαιρείται. Τέλος, ο ριζικός σωλήνας του δοντιού εμφράζεται με ένα οδοντιατρικό υλικό που ονομάζεται γουαταπέρκα και μοιάζει με καουτσούκ. Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζονται οι πιθανότητες μόλυνσης του ίδιου δοντιού. Η τοποθέτηση σφραγίσματος ή μιας πορσελάνινης στεφάνης εξασφαλίζει την παραμονή του δοντιού στο στόμα για πολλά χρόνια ακόμη.

Πόνος και απονεύρωση

Αν και πολλοί θεωρούν ότι η απονεύρωση δοντιού είναι μια επώδυνη διαδικασία, αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία πραγματοποιείται εντελώς ανώδυνα, αφού γίνεται με τοπική αναισθησία. Μετά από αυτή, ίσως ο ασθενής νιώσει κάποια μικρή ενόχληση, η οποία όμως αντιμετωπίζεται επιτυχώς με παυσίπονα.

Απονεύρωση δοντιού & Ραντεβού

Ο αριθμός των ραντεβού που απαιτούνται είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αν ο πολφός του δοντιού εμφανίζει φλεγμονή, αλλά είναι ζωντανός, η απονεύρωση δοντιού μπορεί να γίνει και σε ένα ραντεβού. Αντίθετα, αν ο πολφός έχει νεκρωθεί, τότε απαιτούνται συνήθως δύο ραντεβού για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνω απονεύρωση;

Από τη στιγμή όπου ο πολφός του δοντιού έχει μολυνθεί, δεν πρόκειται να επανέλθει χωρίς οδοντιατρική θεραπεία. Αν δεν πραγματοποιηθεί ενδοδοντική θεραπεία στο πάσχον δόντι, τότε μετέπειτα η εξαγωγή θα είναι μονόδρομος. Ουσιαστικά, η θεραπεία της απονεύρωσης δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να διατηρήσει το φυσικό του δόντι. Πρόκειται για την ιδανικότερη λύση, αφού το φυσικό δόντι του κάθε ασθενούς δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία οδοντιατρική εργασία. Επίσης, μετά από την εξαγωγή θα είναι αναγκαία η τοποθέτηση γέφυρας ή εμφυτεύματος. Η διαδικασία αυτή θα υποβάλλει τον ασθενή και σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία και σίγουρα θα είναι πιο κοστοβόρα. Το ποσοστό επιτυχίας της απονεύρωσης είναι εξαιρετικά υψηλό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος απόρριψής της ως επιλογή.   Διατηρήστε τα δόντια σας υγιή με συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας. Εάν παρουσιάζετε ενοχλήσεις στα δόντια ο Οδοντίατρος Ευάγγελος Παπαδιώτης και η καταρτισμένη ομάδα του Dental Aesthetic βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε περισσότερα για την απονεύρωση δοντιού.
Nikos Dikaios
Nikos Dikaios
2023-03-10
Dr Papadiotis is a very skilled dentist, professional and the centre itself is very accommodating. I definitely recommend it.
Effie Butsikares
Effie Butsikares
2023-03-10
Ο Κύριος Παπαδιώτης και η ομάδα του αποτελεί απόδειξη πως υπάρχουν γιατροί που φροντίζουν για την υγεία σου, είναι άρτια καταρτισμένοι, γνωστές του αντικειμένου, παρέχοντας ασφάλεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε διαδικασία ιατρική. Είναι ο οδοντίατρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα για ασθένεις που έχουν ανάγκη από σωστούς επιστήμονες που θα τους καθοδηγήσουν βήμα βήμα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον ιατρό που φρόντισε για την παραμελημένη ομολογώ υγιεινη του στόματος μου και που χαίρομαι τώρα να χαμογελάω με άλλη αυτοπεποίθηση πλέον.
anastasia&zografos anastasia&zografos
anastasia&zografos anastasia&zografos
2023-03-10
Η εμπειρία μου από τις επισκέψεις μου στον Δρ. Ευάγγελο Παπαδιώτη είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα. Τον διακρίνει ευγένεια, κατανόηση στις ευαισθησίες του ασθενούς, επαγγελματισμός και αποτελεσματικότητα. Εξαιρετικοί και οι συνεργάτες του. Αναστασία Μυλωνά
Maria Bousali
Maria Bousali
2023-03-09
Γιώργος Μανώλης
Γιώργος Μανώλης
2023-02-08
Η εμπειρία μου στο ιατρείο ήταν μοναδική. Η κυρία που είναι στο τηλέφωνο ήταν πολύ ευγενική και μου έκλεισε άμεσα ραντεβού. Από το πρώτο ραντεβού ένιωσα μια ασφάλεια που δύσκολα συναντάς σε ιατρείο. Ο γιατρός εξαιρετικός άνθρωπος με πολύ καλή γνώση πάνω στην δουλειά του, μου ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημά μου,και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλούς τρόπους. Τελικά μετα από 2 σφραγίσματα που ήθελα, έκανα λεύκανση στο σπίτι και έκανα και όψεις ρητίνης στην πάνω γνάθο. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το ήθελα χωρίς να πονέσω καθόλου. Χαίρομαι που επισκέφτηκα το ιατρείο γιατί εκτός από ένα καλό οδοντίατρο έγινε και ένας καλός φίλος.
An Vlanti
An Vlanti
2023-02-01
Εδώ και καιρό ψάχνω για έναν κατάλληλο γιατρό, και χαίρομαι πολύ που επέλεξα την Dental Aesthetics και τον Δρ. Παπαδιώτη. Η πολιτική της κλινικής δεν είναι ένα γρήγορο, αλλά ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα. Τώρα έχω ένα όμορφο χαμόγελο! Από τα αρχικά μου δεδομένα, προέκυψε το πιο cool αποτέλεσμα!
Eleni Smponia
Eleni Smponia
2023-01-23
Ο κ.Παπαδιώτης έχει φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά της οδοντοστοιχίας μου! Περιστατικά που απαιτούσαν και ικανότητες ενδο-οδοντοτιστή εκτός των κλασικών οδοντιατρικών παρεμβάσεων… Το αποτέλεσμα πάντα εξαιρετικό…χωρίς πόνο…με διάρκεια…και φυσικά εξαιρετική αισθητική! Τον συστήνω ανεπιφύλακτα είτε για τη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου για αισθητικούς λόγους αλλά και για οτιδήποτε έχει αποτελέσει πρόκληση για τον προηγούμενο οδοντίατρο σας!
Kostas Barbarousis
Kostas Barbarousis
2023-01-17
Αριστος επαγγελματίας.Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικός άνθρωπος!απολυτα ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση , επεξηγηματικός και καθησυχαστικός ως προς το πρόβλημα μου!ευχαριστο περιβάλλον και καθόλου κουραστικός αποπεράτωσης εργασίας .
Kostas Georgakopoulos
Kostas Georgakopoulos
2023-01-14
Το προτείνω ανεπιφύλακτα !!
argiris tsiotsios
argiris tsiotsios
2023-01-13
Καταπληκτικός γιατρός Άψογη συμπεριφορά και πολύ καλές τιμές Σύσταση ανεπιφύλακτη