Logo
burger
Ενδοδοντία
Home » Ενδοδοντία

Τι είναι ενδοδοντία;

Η ενδοδοντία είναι ένας κλάδος της Οδοντιατρικής, ο οποίος εστιάζει στη διάγνωση και στη θεραπεία προβλημάτων που σχετίζονται με τον πολφό του δοντιού. Όταν ο πολφός μολύνεται, ο οδοντικός πόνος είναι ισχυρός. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση ο μολυσμένος πολφός χρήζει ενδοδοντικής θεραπείας, δηλαδή απονεύρωσης.  

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση);

Η ενδοδοντική θεραπεία, όπως προδίδει και το όνομά της, στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται στο εσωτερικό του δοντιού. Είναι μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους οδοντιάτρους με εξειδίκευση στην ενδοδοντία. Στο εσωτερικό του δοντιού εντοπίζεται ο πολφός, ένας μαλακός ιστός μέσα στον οποίο βρίσκονται νεύρα και αγγεία. Στόχος της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η αντιμετώπιση του έντονου οδοντικού πόνου που προκαλείται από τη μόλυνση ή την ολοκληρωτική νέκρωση του πολφού.  Ο οδοντικός πόνος συνοδεύεται από συμπτώματα όπως εκδήλωση οιδήματος στην περιοχή και δυσκολία στη μάσηση.  

Ενδοδοντία: Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η συμβολή της;

Οι ενδοδοντικές βλάβες προκαλούνται από πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα, οι ενδοδοντικοί ιστοί  αποκτούν προβλήματα είτε από τραυματισμούς των δοντιών είτε από εκτεταμένη οδοντική τερηδόνα. Οι τραυματισμοί των δοντιών που προκαλούν βλάβες στο εσωτερικό του δοντιού μπορεί να είναι άμεσοι(π.χ. βαθύ σπάσιμο δοντιού) ή επαναλαμβανόμενοι (π.χ. βρουξιμός).  

Πώς πραγματοποιείται η ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια εντελώς ανώδυνη θεραπεία, παρόλο που η πλειοψηφία των ασθενών θεωρεί ότι είναι επώδυνη. Ειδικότερα, η θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η πλειοψηφία των ασθενών δεν αισθάνεται πόνο ούτε μετά την ολοκλήρωσή της. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας συνήθως απαιτούνται από ένα έως τρία ραντεβού, ανάλογα την έκταση της βλάβης. Το πάσχον δόντι απομονώνεται και καθαρίζεται λεπτομερώς και με τη χρήση ειδικών εργαλείων διανοίγεται η μήλη του δοντιού. Στη συνέχεια, ο μολυσμένος ή νεκρωμένος πολφός αφαιρείται και καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού. Μετά τον καθαρισμό τους διαμορφώνονται κατάλληλα και εμφράζονται με ένα ειδικό οδοντιατρικό υλικό, την γουαταπέρκα, που μοιάζει με καουτσούκ. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος ή μιας πορσελάνινης στεφάνης, ανάλογα με τον βαθμό φθοράς του δοντιού. Το σφράγισμα ή η στεφάνη τοποθετείται για την προστασία του απονευρωμένου δοντιού και τη θωράκισή του έναντι καταγμάτων.  

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία ο ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί κάποια μικρή ενόχληση, η οποία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με απλά παυσίπονα. Επίσης, το θεραπευμένο δόντι και τα ούλα για τις επόμενες μέρες ίσως εμφανίζουν κάποια ευαισθησία, κυρίως κατά τη μάσηση. Εάν η θεραπεία δεν ολοκληρωθεί σε ένα ραντεβού, τότε συστήνεται στον ασθενή να αποφεύγει να μασά από την πλευρά που πραγματοποιείται η θεραπεία.  

Ενδοδοντία: Ποια είναι  η συμβολή της στην Οδοντιατρική;

Ο κλάδος της ενδοδοντίας συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη της Οδοντιατρικής επιστήμης. Πριν την εμφάνισή της, οι ενδοδοντικές βλάβες αντιμετωπίζονταν μόνο με τη μέθοδο της εξαγωγής. Έτσι, η ενδοδοντική θεραπεία δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να διατηρήσει το φυσικό του δόντι.  Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής αποφεύγει περαιτέρω οδοντικές εργασίες για την αποκατάσταση του κενού που θα δημιουργηθεί (τοποθέτηση γέφυρας ή εμφυτεύματος).   Στο οδοντιατρείο Dental Aesthetics Athens  δίνουμε μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια και σας εγγυώμαστε το πιο όμορφο και λαμπερό χαμόγελο. Στο σύγχρονο ιατρείο DentalAesthetics εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές ενδοδοντικής θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας και να μάθετε πως μπορείτε να προστατέψετε την υγεία των δοντιών σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΣΑΧΤΣΙΔΗΣ
2023-11-12
Τρέχω πάνω από 20 χρόνια στους οδοντιατρους και κάθε φορά που καθόμουν σ αυτήν την καρέκλα με έπιανε φόβος και οι σφυγμοι ανέβαιναν στο κόκκινο.Κάποια στιγμή έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να μασησω ούτε ψωμί.Μου έλεγαν έπρεπε να τα βγάλω σχεδόν όλα και να βάλω μασελακια. Έχω χάσει τέσσερα δόντια και τα υπόλοιπα ήταν σχεδόν κατεστραμμένα. Τον Κ.Παπαδιωτη μου τον συνέστησε ένας άνθρωπος που έχει γίνει σαν δεύτερος πατέρας μου. Στο δεύτερο ραντεβού στον Κ.Παπαδιωτη έφυγε ο φόβος που είχα στους οδοντιατρους. Δεν έβγαλα κανένα δόντι μου.Φτιαχνει τα δικά μου δόντια και επιτέλους ακούω ότι αυτό που φτιάχνει δεν θα σπάσει και όχι αυτό που μου έλεγαν οι άλλοι οδοντίατροι "ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ".Όσο για την εμπειρία και τον επαγγελματισμό που έχει ο Κ.Παπαδιωτης και πάνω απ' όλα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που σου προσφέρει σαν Ανθρωπος και σαν οδοντίατρος ότι και να πω θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους επιστήμονες και σε άλλους κλάδους της ιατρικής. Πλέον όλη μου η οικογένεια απέκτησε τον οδοντίατρο της που θα ζήλευαν ακόμα και στο εξωτερικό.Συμβουλη... οποιοδήποτε οδοντιατρικο πρόβλημα και να έχετε πηγαίνετε στον Κ.Παπαδιωτη και θα με θυμηθείτε. Ένα δισεκατομμύριο ευχαριστώ στον Κ.Παπαδιωτη και στον άνθρωπο που μου τον συνέστησε!
MARIA ARGYROU
MARIA ARGYROU
2023-10-31
ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΩ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ . ΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ , ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟ.
Παρασκευη Μεντη
Παρασκευη Μεντη
2023-10-16
Είμαι 53 ετών,αρκετά ταλαιπωρημένη από οδοντιάτρους. Επισκέφτηκα τον δρ. Παπαδιώτη και εντυπωσιάστηκα από την αμεσότητα του στο να λύσει το πρόβλημα μου. Επίσης την καταπληκτική δουλειά που έκανε στα δόντια μου, έκτοτε τρώω κανονικά χωρίς καμία ενόχληση. Σας ευχαριστώ.
Alexander Efstratiou
Alexander Efstratiou
2023-10-10
Ιωάννα Παπαδοπουλου
Ιωάννα Παπαδοπουλου
2023-10-09
anastasia pylarinou
anastasia pylarinou
2023-09-20
Μανος Αντωνοπουλος
Μανος Αντωνοπουλος
2023-08-14
Εμπειρία και γνώση πάνω απο όλα !!
George Kostopoulos
George Kostopoulos
2023-07-27
Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΨΟΓΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ . ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ
Χριστίνα Αντωνιάδου
Χριστίνα Αντωνιάδου
2023-07-19
Πάρα πολύ καλή πρώτη εμπειρία με φροντίδα και επαγγελματισμό σε έναν χώρο ήρεμο και ζεστό. Ευχαριστώ ????
panos prokopis
panos prokopis
2023-07-12